De rostiga grammofonstiften

Fyllde år häromdagen. Det blir inte så mycket väsen av det, bara ännu en dag i livet. Nuförtiden gläds jag över att ha fått hänga med ännu ett år. Hur många firande av födelsedagar minns jag egentligen? Funderade på det ett tag.

bb

Den egentliga födelsedagen, på södra BB, var jobbig. Morsan hade det jobbigare för hon hade ju referensramar. Jag var stor; 5,5 kg har det sagts. Det eviga lipandet började redan där enligt brorsan.

boktryckarvagen

Då bodde vi omodernt i Gröndal men flyttade till Boktyckarvägen i Hägersten. Längst ner på hörnan i huset låg ett hembageri. Kan tänka mig att det föll väl ut hos morsan. Jag har ett minne av portisens kärring. Läs HÄR.

spjalsang

Det nära att det inte blev något födelsedagsfirande. Mor hörde konstiga ljud från rummet när hon var i köket. Hon gick in och fann en unge alldeles blå i ansiktet och kippande efter luft. Bredvid sängen stod storebror, då 5 år. Hon lyfte upp och skakade i benen och ut hoppade en stor röd karamell. Bror min ville ju bara trösta lipsillen eller göra sig kvitt den framtida plågoanden.

tidning

Det första minnet är när 5-årsdagen firades. Fick en bl.a. en tårta målad på tjock kartong. Det var två pappskivor som satt ihop och så kunde man snurra på den översta och fram till en tårtbit. Den gick att öppna och under den stod ”Gratulationer till Jan”. Så här i efterhand, kan jag tänka mig att det var ett tröstpris. Mor hade skickat in en bild på ungen i hopp om att den skulle publiceras. På redaktionen: Har ni sett den här då? Kolla framtänderna! De ser ju ut som rostiga grammofonstift! Där blev det en papptårta i stället för publicitet.

grammofonstift

Jo, det var en farbror som såg likheten. Varje gång vi sågs så blev det ”Få se på de rostiga grammofonstiften!”. Kunde inte bli annat än rostiga grammofonstift med en mormor som nattade med apelsinklyftor doppade i socker. Vad jag minns så hade jag ofta svårt att somna med alla dessa brödsmulor i sängen.

klass1

Nästa firande av födelsedag som dyker upp är 7-årsdagen. Hade redan då en fläck på skjortan. Bredvid mig sitter Eva. Det var hon som fyllde år den här dagen och det står noterat till höger på svarta tavlan. På min födelsedag skickade morsan med mig ett glas med karameller. Hon hade täckt glaset med ett tyg och ett snöre höll tyget på plats.

karameller

Jag gick runt i klassen och bjöd ur glaset. Tjejerna smög ner handen i glaset och tindrade med ögonen. Kände mig som en hjälte. Möjligen var det en sådan karamell som höll på att sätta P för allting.

klass4

11-årsdagen minns jag, för jag fick min första klocka. Fröken Hölne talade om det för klassen på morgonen. Vid första rasten, kom Ulla fram och frågade vad jag fick. En dinka, svarade jag och visade stolt upp den. Åh, vilken fin, sa hon. Ulla är tjejen som sitter längst bak vid krukväxten. Ullas föräldrar hade en sytillbehörsaffär och därinne doftade det garn. Ulla doftade också garn. Dinkan finns här någonstans på Skorpan. Har sett den flera gånger men idag ville den inte ha uppmärksamhet. När jag ser det här kortet, minns jag namnet på alla. Konstigt. Några är döingar. Inte konstigt.

Efter det är prylar som satt sina spår i minnet:

gitarr1

14: 12-strängad gitarr av märket Framus. Jag hade den med när jag gjorde lumpen på Gotland. Sedan kommer jag inte ihåg. Omsattes kanske i soppapengar till någon bil senare.

moppe

15: Stackars fattiga mor. Dyraste moppen. Hon fick pengarna när jag sålde den.

akalla

Sedan är det blankt fram till 30. Då lånade vi kvarterslokalen i Akalla och jag hade beställt crepes från personalmatsalen på SRA. Bästa matsalen någonsin. Bäst var när man var bakis och kunde gå in 9 på morgonen och få en entrecote med pompe och persiljesmör. Naturligtvis en stor mellis till. För övrigt den tamaste 30-årskivan jag upplevt. Fick en fiskerulle som jag använder än idag.

daligt-ljudisolerade

40: Enda gången jag tyckt synd om mig själv. Satt på ett billigt sunkigt hotell i Landskrona som uppdragsgivaren rekommenderade. I hopp om att arvodet skulle bli lägre. Det blev det inte. Det blev straffpoäng. Flyttade efter två dagar till stadshotellet. Straffpoängen varade ett tag till som plåster på såren.

gitarr

50: Spanade ut genom fönstret efter gratulanter. Äldsta sonen kom gående med stora steg i vinterlandskapet med ett gitarrfodral. På den här har det dragits många bluestolvor och en drös lägereldsmusik. När jag nu drog fingrarna över strängarna, kom Kommandoran inrusande från köket. Hon gillar att skråla och sjunga. Ska nog stämma upp den igen.

mariella-at-sea-12605-812x501

60: Då smet vi. Det var i alla fall vad jag trodde. Det hade tisslats, tasslats och smugits. När vi kom uppför trappan, för att gå till middagen, stod alla ungar där med respektive. Det värmde. Kommandoran hade bjudit till.

65: kan ni läsa om HÄR för då hade vi flyttat till Skorpan.

Så var det då i torsdags, det 69:e firandet.

Folktandvården

Var uppe till tandhygienisten. De rostiga grammofonstiftens tid är förbi sedan länge.

mulle

Åkte hem och fyllde på resten av hydrauloljan i Mulle.

gratang

Kommandoran hade fixat till önskerätten. Fiskgratäng med den där goda hummersåsen.

whiskey

Oddsen för att jag ska minnas denna födelsedag i framtiden är goda. Minnena är konserverade.

Ama De Casa undrade vad ett snäckdrev var i en kommentar till förra inlägget.

Här är det:

snackdrev

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Fabulerande, Minne. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till De rostiga grammofonstiften

 1. Kurre skriver:

  Jag trodde snäckdrev var bomull som man stoppade upp i kran när man palta. 😉

  • Janne skriver:

   Haha, så kan det också vara. Svenska språket kan trots alla påståenden vara rikt. Va f.n gör du uppe så här sent? Gå och lägg dig så att hunden slipper stå med benen i kors i morgon bitti. 😉

   • Kurre skriver:

    En timme efter här, men jag går ut med henne vid 02:00 o sen vid 10:00.
    8 timmar klarar hon, än så länge.
    Hon fyllde ju 13 år i början på januari, så hon kanske blir inkontinent var det lider, men vi får hoppas det dröjer.

   • Janne skriver:

    10!? Var det inte du som snackade om lyftkran för att komma ur sängen? Ska’ru låna den?

 2. Ruth i Virginia skriver:

  Ska skriva om nåra av min fördelsedagar i morron. Jag är lite
  så där ”dan efter”. Dan efter Donald J. Trump blev president of
  the United States of America. Och han har inte ändrat sej. Alls!
  Svårt att tro, att detta är VERKLIGT!

 3. Ama de casa skriver:

  Vilka härliga minnen! Ja, kanske inte alla då, att vara nära att kvävas är nog inte så härligt. Men många andra minnesvärda dagar! 🙂
  Så stort GRATTIS till dig i efterskott!

  Där ser man. Sådär ser ett snäckdrev ut ja. Det ska jag komma ihåg. 😀

  PS: Jag är inte så noga med att fira födelsedagar nuförtiden heller… 😉

 4. Ami skriver:

  Stort GRATTIS i efterskott 🙂
  Läste med inlevelse både länkarna och detta inlägg! Du är duktigt att skriva 🙂
  Ha en trevlig söndag!

 5. Ruth i Virginia skriver:

  15-årsdagen är den första jag kommer i håg. Jag fick en förstoring
  av min pojkvän (jag började tidigt), Ture. Sov med den under kudden.
  (han gjorde slut med mej året efter och jag ville bara DÖ).

  21-årsdagen – förlovade mej med Kalle, en klasskompis från Handels
  i Norrköping. Vi var på en restaurang, men jag kommer inte ihåg vilken.
  Vi blev sambor (ansågs högst oanständigt på den tiden). Sen fick han
  order att göra 2 månaders tjänst som reservofficer. Vad hände? Jo, det
  kändes så himla skönt, att vara ensam och göra vad jag ville, NÄR jag ville.
  Så det blev slutet på det och jag tog chansen att resa till USA.

  50 år (och silverbröllop) firades i efterskott i Sverige på en f.d. herrgård i
  Västmanland. Inbjöd släkt och vänner; kusiner jag aldrig träffat bl.a. och
  även ett par f.d. boyfriends med fruar.

  80 år – stort surprise party arrangerat av dottern.

  85 år – Alla grannar gick ihop och ordnade ett sjudundrande picnic-
  party för mej. Det var gäster från ett par månader till min ålder.
  Jag är allas grandmother. 🙂

  Så 2018 blir det jämna F-dagar för oss båda.

  • Janne skriver:

   Oj, då flyttade du till USA tidigt och din man träffade du där? Jag tycker mig ha sett namnet på honom här i kommentarerna. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s