Torpet som försvann

Varje dag får man krig, katastrofer och missöden i ansiktet via nyheterna på TV och nyhetssajterna på nätet. Händer det något hemskt någonstans i världen, vet hela världen det inom några timmar. Jag har blivit likgiltig inför det mesta.

Här på Skorpan kommer det upp en nyhet varje dag i form av en sorkhög. Brukar ta plogen efter Mulle och platta till de där men nu är det för blött i marken. Spåren efter Mulle skulle göra att det ser värre ut. Sorken får man hålla efter ända tills i höst.

När första högen kommer, efter tillplattningen, häller man karbid och vatten i hålet. Mullsorken flyttar. Så får man hålla på. Den första högen kallas kungahögen.

Så många sorkgångar det måste finnas här under ytan som samlar på sig vatten som inte dunstar. Hela marken måste ju vara vattensjuk efter många decennier. Kanske blir ett slukhål till slut som hamnar på nyheterna i framtiden.

Experten uttalade sig över detta.

Stein Verwitter, professor i geologi.

reporter: Hur kunde detta ske?
professor: En stor vattensamling har bildats ca 50 meter under markytan av en anledning vi inte känner till.

reporter: Huset stod ju på berg. Hur kunde detta ändå ske?
professor: Berget hade vittrat och stora sprickor hade bildats. Berget föll sönder till slut.

reporter: Vittrat av vadå?
professor: Mänskligt avträde.

Reportern forskade vidare och det visade sig att Skorpan varit en gård och folk hade verkat där sedan 1849. Torrdassen avlöste varandra och karlslokarna hade drattat lite här och där. Aldrig med enbart detta på utedassen.
”The tipping point” för berget var när stockholmaren Zekezypt flyttade hit 2012.

Fri från storstadens bojor och närheten till Tyskland gjorde att det blev mycket öl under några år. Det lugnade ner sig men det var försent för berget. Dess framtida ödet var beseglat.

Ibland är det kul att fabulera och dessutom är allt som står på nätet och i tidningar alltid sant. Det vet ni väl?

Detta inlägg publicerades i Fabulerande. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar