Är datorn kvinnlig eller manlig?

Ett kul inlägg jag läste från Macilanes blogg:

En lärare i franska hade språkundervisning för en grupp vuxen- studerande. I början av kursen förklarade han att i franskan är, till skillnad från i engelskan, substantiven endera kvinnliga eller manliga. Så är till exempel ”huset” feminint – ”la maison” och penna är maskulint – ”le crayon”. Då undrade en av eleverna, van vid svenskans genus, vilket kön en dator i så fall tillhörde.

Studerande

Istället för att ge ett svar så delade läraren in eleverna i två grupper. Den ena gruppen bestod bara av män och den andra gruppen bara av kvinnor. Läraren bad nu de två grupperna, var för sig, att diskutera och enas om ett svar på den här frågan. Varje grupp ombads att ge fyra olika skäl till sin rekommendation att en dator skulle höra till det manliga eller det kvinnliga könet.

Männens grupp kom fram till att datorn definitivt skulle höra till det kvinnliga könet, alltså heta ”la computer” av följande skäl:

1. Ingen annan än deras skapare förstår datorns interna logik.
2. Det språk som de använder för att kommunicera med andra datorer är obegripligt för alla utom för dem själva.
3. Även det minsta misstag som görs lagras i ett långvarigt minne för att kunna tas fram vid ett långt senare tillfälle.

4. Så snart du har skaffat dig en dator så kommer du att finna att du får spendera halva din inkomst bara för att skaffa tillbehör till den.

Kvinnornas grupp, däremot, kom fram till att datorer tillhör det manliga könet och därför skall heta ”le computer” eftersom

1. Om man vill få dem att uträtta någonting överhuvudtaget så måste man ”slå på” dem.
2. De har ofantliga mängder data men kan ändå inte tänka själva.
3. De är avsedda att hjälpa dig att lösa problem, men halva den tid, som de är i verksamhet så är de själva ett stort problem.
4. Så snart som du har skaffat dig en dator så kommer du att upptäcka att om du hade väntat litet längre så skulle du ha fått en mycket bättre modell. 

dator

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är datorn kvinnlig eller manlig?

  1. Ama de casa skriver:

    Haha! 🙂

    Ha nu ett riktigt Gott Nytt År! 🙂

  2. macilane skriver:

    Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s