Gästrummet, del 6

Upp på vinden för att kolla takstöttan…

takstöttan på vinden

först såg jag det inte men sedan….

Ingen skarv

det finns ju ingen skarv på stocken i taket som jag trodde. Varför finns stöttan? Är det för sprickan i stocken? Knappast, för det fanns värre sprickor i stocken på andra sidan. De kunde sin sak för 162 år sedan, handbila*, göra takstolar, göra…

tak

tak överhuvudet taget. En sak var de speciellt bra på; sätta myror i huvudet i folk som skulle undra hur och varför, över ett och ett halvt århundrade senare. De lutar åt att jag gör som jag tänkt från börja; dra i 3 skruv och pumpa på med domkraften. Men inte idag.

Några fynd på vinden:

ramspännare   fönster

2 pkt ramspännare (W målade)              2 fönster ( W  fönstertittare?)

telefonkabel   kutterspån

500 m telefonkabel (300 m kvar)           En säck kutterspån

Säcken sprack när jag slängde ner den och det visste jag. Det blev ett härligt ljud när säckjäveln slog i backen. Skulle förmodligen låta likadant om jag trillade ner och skulle se likartat ut. Lite blötare kanske med en doft av malt. Spånen här luktade terpentin (gran) och då är det tveksamt om jag kan ha dem till hönsen. Googlade på det här och nu, ok eftersom det är gammalt.

Det fanns annat att göra idag. När jag kom ner i jordkällaren häromkvällen, så var det en medlem av Fladefia där….

filadelfia

nej inte Filadelfia utan Fladefia….

fladdermus

fladdermus alltså. Den hann flyga tre varv runt skallen innan jag kastade mig ut. Jag släckte alla lysen och vädrade ut den. Fy fan, för mig är de där lika med Rabies. Ett bett = Rabies = Vattuskräck = drunkna fast man befinner sig på torra land. De blir bara bättre och bättre här i livet på landet. Spänning. I vår sätter jag väl spaden i en ovanligt välbevarad kista med kvarlevor så att jag enligt lag…

Pestflaggning

måste hissa pestflaggan!

Så alla; barn, släktingar och vänner:

Ni är så välkomna!

*Handbila är att bearbeta trä med en speciell typ av yxa.

Detta inlägg publicerades i Gästrummet, Sysselsättning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gästrummet, del 6

 1. Carina skriver:

  Men Janne fladdermös är ju söta…

 2. Ama de casa skriver:

  Vilken fegis du är – här kan du kolla in en machoman:

  http://amacasa.wordpress.com/2010/06/17/tavlingen-avgjord/

  😀

 3. Leifi Plomeros skriver:

  Ha ha, Fladefia sa alltid morsan när man såg en Filadelfiakyrka på den tiden hon och jag var ute och åkte. Nu vet jag var hon fick det ifrån, eller var du fick det i från… Finns ett ställe i Sollentuna som jag åker förbi nästan varje dag. Brukar tänka på Fladelfia när jag ser det, stället heter Fridshyddans trädgård och bör inte ha något med Fladefia att göra, men byggnaden ser lite kyrklik ut. Inte för att Fladefiakyrkor brukar se ut som traditionella kyrkor men ändå…

  • Janne skriver:

   HeHe. Jag har tror inte hört det från din mor. Eller? Lotta sa det till mig för ett tag sedan och jag tyckte det lät bekant men kopplade inte ihop det med Ilona. Kyrklika saker får mig att rysa….och garva..Jehova..Jehova..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s