Chessman

I slutet av 50-talet och fram till den 2 maj 1960, kom tidningsrubrikerna ofta att handla om en viss Chesssman, en dödsdömd fånge i USA.

Chessman

Caryl Chessman var mot sitt nekande dömd för att vara ”Röda lyktan”, en tjuv och våldtäcksman.

På tidningslöpen kunde man läsa: ”I dag avrättas Chessman”, ”Avrättningen uppskjuten”, ”Sista stegen för Chessman”, ”Chessman får lite tid till”, ”Ingen avrättning av Chessman”. Just det här med att avrättningen inte blev av vid flertalet tillfällen, snackades det om. Många sympatier väcktes för denna man, inte minst här i Sverige. Mot avrättning – räddad – mot avrättning – räddad – mot avrättning osv….

Morsan hade en hund…

Morsan och Nalle

som hette Nalle. Här sitter hon med byrackan. Ras? Säg det. Hon hade hämtat den på Hundstallet och omvandlat den från ett nervöst vrak med ständig rännskita till en knähund med fast avföring. Inte så sällan, så satt bror min och jag och åt makaroner och Falukorv medans hunden åt mängder av kyckling från sin bunke. Morsan jobbade i ”köttdisken” på Tempo i Björkhagen. Grillade kycklingar som inte blev sålda, ”trollade” Morsan bort. Bror min och jag vet var de där kycklingarna tog vägen. Om vi fick smaka? Nej, hunden hade högre rang än oss i detta fall. Ni ska veta att kyckling var lyxmat vid den här tiden.

Där vi bodde på …

Eslövsvägen12

Eslövsvägen 12, var det förbaskat lyhört och det ekade i trappuppgången. Så kallad efterkrigsstandard. Hunden skällde så det ekade, dagar som nätter. Detta fick nära på tragiska konsekvenser. Under några år som Mor hade hunden Nalle, så var Bror min och jag som de värsta hanhundarna. Åtminstone uppförde vi oss som sådana, var ute halva nätterna och ylade. När man sedan skulle återvända till hemmets lugna vrå, så blev det inte så lugnt…

bild5

(Min bror och Jycken. Fotot taget i januari 1966)

Jycken blev galen. Skällde så att det hördes i hela kåken. Det räckte med att man fumlade med portnyckeln så var det kört. Då hade man alla trappor upp samt att låsa upp lägenhetsdörren kvar. Kunde gå på 30 sekunder men vid det laget var många vakna i kåken. När man kom in och fick…

krokodilbrottning

grepp och tyst på hunden, så fortsatte skällandet på Morsan. Henne var det inte lika lätt att få tyst på. Grannarna klagade (=avrättningshot för jycken) och vi kontrade med att utveckla insmygandet (=uppskjutning av avrättning). Ibland sprack det och grannarna klagade igen. Vi kallade hunden för ”Chessman” för avlivningen hängde som ett svart moln över honom. I min dörrnyckel fanns det en spricka. En natt, när jag efter 5 minuters smygande utan skor i trappan, satte nyckeln i dörren och vred, så gick nyckeln av. Jag var tvungen att ringa på för att bli insläppt. Att ringa på dörren klockan 02 var som att tända på dynamit.

När jag kom hem från jobbet en kväll, satt mor och grät. Hon höll om sin älskade hund. På bordet låg ett papper från hyresvärden Stockholmshem. Om vi inte kunde få tyst på hunden så måste hunden bort. Vi hade 14 dagar på oss. Kan vi göra något, frågade morsan mig och såg på mig med tårfyllda ögon. Jag funderade, funderade och funderade. Till slut kom jag på något som var värt att prova…

bild6

jag byggde en innerdörr. Dörren syns till vänster om Mor där hon står med min äldsta dotter Helene. Fotot är taget i augusti 1976. Innerdörren löste alla problem, hunden hörde varken brevbäraren, tidningsbudet eller oss. Han kunde på sin höjd hinna med ett dovt voff innan man fick näven om näbben på’n i den sena nattimmen. ”Chessman” blev benådad och alla var glada. Nalle blev 14 år.

Så bra gick det inte för den riktiga Chessman, fanns ingen innerdörr som räddade honom, för honom tog de livet av den 2 maj 1960. Gaskammaren. Fast det var innan ovan berättade historia utspelade sig.

Detta inlägg publicerades i Minne och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Chessman

  1. Helena T skriver:

    Hurra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s