Slit och släng

Så var det dags igen. Skrivaren krånglar. Flaggar för papperstrassel.

Fanns inget synbart fel och definitivt inget papperstrassel. Det finns gott om videofilmer på nätet hur man skall bära sig åt. Isärtagning och rengöring av gummirullar. Inte blev det bättre för det. Vad är det som får skrivaren att fortsätta tjata? Kollade efter sensorer och allt möjligt som kan tänkas påverka. Fanns inte ett katthår i den. Har den blivit ledsen för att vi inte skriver ut lika mycket längre? När vi spelade yatsy som galningar, gick den var och varannan dag. Skrivaren har fungerat utmärkt i drygt 5 år.

Den köptes innan jul 2016 efter det att den dåvarande fått hjälp till golvet.

Orsaken då fanns det inga tvivel om. En riktig värsting som…

…ställde till det både här och där.

Den nuvarande och krånglande skrivaren ställdes på ett säkrare ställe.

I förra veckan skickade jag efter en ny skrivare. För ovanlighetens skull, följde jag instruktionen till punk och pricka. Ett program skulle laddas ner, annars skulle det inte fungera. Instruktionen var konstig, tyckte jag. För att göra en lång historia kort, i slutet tjatades det om att man skulle ansluta sig till ”instant ink”. När bläckpatronerna börjar ta slut, skulle leverantören skicka nya fraktfritt. Prenumeration på bläckpatroner.

Så jag själv skulle inte kunna ha koll på hur mycket bläck som finns kvar när det t.o.m. finns mätare på skrivaren? Det blir inget av med det. Hittade också ett program i datorn som var knutet till skrivaren. Programmet är naturligtvis uppkopplat mot leverantören. Här misstänker jag att de har full kontroll på skrivaren. De kan göra precis vad som helst för att sälja mera bläck. Programmet tog jag bort och skrivaren fungerar ändå.

Den gamla skrivaren har jag sparat. Skall prova med nytt papper som har rätt fuktighetsgrad. Sådant kan påverka. Tänk om det är så att de ”planterat” en livslängd i skrivaren? Det är ju en förbrukningsvara och med elektroniken finns alla möjligheter. Slit och släng. Eller släng och köp nytt.

Jag är misstänksam mot allt där någon tjänar pengar och jag inte har den minsta kontroll.


Wikipedia.
Annat var det på den gamla goda tiden då man hade full koll. Tänker på alla nya bilar som är uppkopplade. Bäddar för bilskojeri på ett nytt sätt.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Slit och släng

  1. Ama de casa skriver:

    Jag tror också att det finns ett ”gå sönder efter”-datum inlagt i alla elektronikprylar nuförtiden… Skojare är dom allihopa!

    Ha en fin start på veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s