Annorlunda album

Häromdagen, när vi åkte hem från CityGross i Jönköping, sa Lotta:

Vilka pustar av nybakat bröd det kommer! Vi hade en påse tekakor och en påse småfranska (rollers)  bak i bilen. Ja, sa jag utan att känna de där pustarna men jag minns doften av nybakat bröd och kunde förnimma den. När vi kom hem, öppnade jag påsen och kände  doften men inte som förr i tiden.

För att klargöra:

Doft förväntas vara en positiv upplevelse medans…

…lukt oftast är negativt. Jag kommer mestadels att använda ”lukt”, för det är ju så folk säger.

Det där att man kan känna eller förnimma en lukt lång tid tillbaka är intressant. Bild och ljud i minnet är tydligare. Det är väl bara en tidsfråga innan man kan digitalisera det fullt ut. Forskning pågår.

Tänk om man kunde ha alla lukter lagrade, som man har cd-skivor, och spela upp på en luktspelare? Flera album med lukter.

Tänkte tillbaka i tiden för att se vilka lukter jag kommer ihåg och kan förnimma. Det är egentligen rätt många men jag ska ta några.

De tidigaste är från när vi bodde på Boktryckarvägen i Hägersten i mitten av 50-talet.

Far och mor skulle gå ut och mormor skulle passa oss.  Far stod i badrummet och rakade sig. Samtidigt sjöng han ”Hjärtats saga”. Det var feststämning och det luktade raklödder. Feststämning var det för vi skulle få vara uppe lite längre och så skulle vi få apelsinklyftor med driver av socker på. En gång tog mormor salt av misstag.
Vi grinade illa där vi satt och tuggade. Det är kanske därför jag minns de där  apelsinklyftorna.

Har faktiskt kvar farsans rakborste från den tiden. Den är +67 år och pensionerad sedan länge. Luktade på den men kände inget. Lotta kände en svag doft av tvål.

Ett annat minne från den tiden är när vi var ute och cyklade. Vi bodde bortom den blå pilen. Vid den gröna pilen var det en backe och när man kom ner till den gula pilen, luktade det skumt. Kan känna den än idag men har inte känt den i verkligheten senare.

Något säger mig att lukten kom från det stora lagret av kabel som LM Ericsson hade vid gul pil. Inga hus var byggda där och lagret var stort. Kabeltrummorna var inte täckta och materialet var säkert giftigt. Sådant brukar lukta starkt.

Vi flyttade till Björkhagen så småningom. Min bror fick en sådan här grammofon i julklapp. Den var grå, luktade nytt och oförstörd. I hopp om att den skulle förbli oförstörd, fick jag inte peta på den.

Brorsan var ute och åkte mycket och höll till i Bandhagen hos kusinerna. När jag hörde att han stack iväg på mopeden kom …

Elvis fram och så spelades skivan om och om igen.

Det var på brylkrämens (brylcreem) tid. Vem minns väl inte lukten av brylkräm? (Vi var 6 Jan i klassen.)

Andra lukter eller dofter i minnet.

Lukten av ett ellok när det gled förbi plattformen. Det var snarare en doft av smörjmedel.

Bodyshop’s butiker på 90-talet. Där inne fanns det karuseller med små flaskor med prov. Här pratar vi verkligen uppfriskande dofter. I London fanns de i varenda gathörn, tycktes det som.

De här kunde jag aldrig med. Vissa av dem luktade åksjuka.

Det här är  ett gott tecken.

Då får man närkontakt med en väldoft.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Minne. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Annorlunda album

  1. Ama de casa skriver:

    Doft luktar gott, stank luktar förfärligt så ”lukt” kan bevisligen användas för både gott och illa.
    Många doftminnen blir det… Jag instämmer helt när det kommer till dom där hemska wonderbaumträden som hängde och dinglade i var och varannan backspegel i ungdomen.

    Ha ett fint upplopp av helgen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s