Ett pussel

Den 1 januari började vi en resa. En lång sådan. När jag skriver det här inlägget, har vi hunnit 3 812 400 svenska mil. Nästan 4 miljoner mil. Det går i en rasande hastighet. Liksom tiden.

Det jag tänker på är jordens färd runt solen som tar ett år och som sker med 108 000 km/timmen.

Egentligen ser jordens bana ut så här eftersom solen rör sig med 792 000 km/tim i en av armarna på spiralgalaxen Vintergatan. Sedan är hastigheten på…äsch jag slutar där. Men fascinerande är det.

Spännande blir det med James Webb teleskopet som sköts upp på juldagen. Det kommer sannolikt att bli fler frågetecken och teorier än vad som finns nu.

År, månad och dygn grundar sig på jorden och månens rörelser. Annat är det med vecka. Försök har gjorts med 4 till 10 dagarsveckor. I Kina har man 7 dagarsvecka och kallar sina dagar 1, 2, 3 osv.

-Vad ska du göra på 5?
-Dricka ett stort glas risvin.

Vad hände egentligen 2021?

Coronan har präglat livet mer eller mindre. För oss har det varit ungefär som vanligt om man bortser från tjatet i media. Som dom pusslar för att få ihop det.

Det är rörigt minst sagt. Det enda man kan säga med säkerhet är att det är många som tjänar pengar på vaxxet (se i slutet *). Jag tycker synd om människor som trodde de skulle få tillbaka sin frihet.

Från klimatrörelsen blev det tyst ett tag. Vinter och kyla dämpade framfarten. Kanske satte de höga elräkningar i halsen.

Det absolut tråkigaste med året var att Norpan försvann. En riktig kompis som var så smart och rolig. Det blev tomt här på Skorpan.

Med Norpan försvann också vårt maniska yatsy-spelande. Vi spelade minst 12 vanliga yatsy varje dag. 2013 hade vi spelat närmare 150 000 vanliga spel. Se Denna Yatsy. Nu har vi spelat runt 200 000 gånger. Vi spelar numera en gång i veckan.

Gänget i Bålsta har tagit över stafettpinnen. De spelar yatsy varje dag efter middagen.

Trevlig som hände under året var att familjerna från Malmbäck, Nässjö, Kungsängen och Bålsta var här och hälsade på.

Vi fick ha pojkarna från Stockholm en vecka. Då blev det fart på pensionärerna.

Fisket med Tommy på Gistholmen var en höjdare. Massor med strömming fick vi.

Återkommer till höga elräkningar. Vi fick en sådan. Har funderat på hur vi skall kunna dryga ut kassan. Sedan kom jag på det.

Tillverka ett annorlunda pussel och sälja på nätet. Bonnapusslet – ett pussel från landet. Tillverkningstid: 5 minuter.

* När jag ringde upp till vårdcentralen för att beställa tid för TBE-vaccinering fick jag svaret att vi inte behöver ta det förrän om 5 år. Då frågar jag mig; Var 3:e år har vi tagit vaccinet i 15 år. Det har vi blivit varse om att vi skall göra. Så varför ska vi nu vänta i 5 år? Har vi fått bättre immunitet efter 15 år? Har det varit onödigt att ta det var 3:e år? Nu såg de det stora arbetet med c-vaxxet och hade då inte tid att TBE-vaccinera i onödan. Det här var våren 2020 då vi egentligen skulle haft fästingvaccinet (TBE).

Detta inlägg publicerades i Betraktande. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett pussel

  1. Ama de casa skriver:

    Rymden är verkligen fascinerande, men svårbegriplig. Jag har helt enkelt accepterat att den finns där ute och att vi är en ickellipickille liten del av den.
    Ett fint år på det stora hela alltså, men väldigt tragiskt att Norpan försvann.

    Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s