Klimatresan, en tillbakablick

I morse när jag tittade ut, såg det ut så här:

Temperaturen visade 2 grader. Det var länge sedan det var varmt så här års. I alla fall vad jag minns. Bortsett från 2018 som var ett nödår i många avseenden.

Nu skall det vara försommar men domherrarna är fortfarande här. Vinterfågeln.

Minns en majmånad någon gång på 60-talet. Det var högsommarväder hela maj. Nu skulle vi haft semester, sa vi. Men vi fick vänta tills industrisemestern som inföll i juli då fabriken stängde.

På fabriken leveransprovade jag telefonväxlar med hjälp av en robot. Som hjälp fanns Boström som satte upp reläsatserna i roboten. Han var uppsättare och jag var provare. När roboten stannade, spottade den ut en felkod på pappersremsan och sedan blev det felsökning. Om felet var komplicerat, bytte vi ut reläsatsen för roboten måste gå hela tiden. Felsökningen fortsatte då offline. Om jag inte minns fel, tjänade jag 13:- i timmen. På den tiden var det bekymmerslöst i stort sett. Ungdomen idag har ju annat att brottas med.

Det var en parentes men den där majmånaden glömmer jag inte. Jag är ju född i en generation som upplevt skillnaderna i årstiderna.

Som sagt, den senaste riktiga vintern var 2012-13 när vi flyttat hit. Det är ju det här med klimatförändringen som verkar ha suddat ut gränserna nuförtiden.

Ni minns kanske att jag skrev några inlägg i november förra året i samband med att jag kollat utsläppen från bilen.

Läs här:

Tänk om det är så enkelt.

Vad är det jag inte fattar?

Zekes tuta.

Chockerande var att den släpper ut så mycket i förhållande till vad jag fyller i tanken. Koldioxiden väger mer än bensinen. En tank bensin, 50 liter väger 45 kg resulterar i 104 kg koldioxid. Om man nu skall lita på siffrorna som ger underlag till skatterna. Men låt oss göra det och se vad det blir.

Alla dessa bilar i decennier. Dag ut och dag in. Det måste vara gigantiska mängder.

Här var det nära att jag anslöt mig till den  ”vedertagna sanningen”.

Hur mycket koldioxid är det i luften omkring oss och i atmosfären?

I april 2020 var det: 416 ppm Hur mycket är det? 416 miljondelar av atmosfären. Eller 0,04 %. Här börjar det likna ”Har räknat riskorn”. En mängd som jag inte förstår i det stora hela. Bättre med bilder av det.

En bild* av atmosfärens sammansättning 2015.

Blå = Kväve (N)
Rött = Syre (O)
Grönt = Vattenånga (H2O)
Vitt = Övriga gaser
Gul = Koldioxid (CO2)

Och den här från år 1900. Ser ni någon skillnad?

Det svarta är tillväxten av co2 i atmosfären mellan år 1900 och 2015. Inklusive naturens omsättning av CO2. Människans del av det hela är bara en bråkdel. Och omkring det stormas i politiken och framför allt i media som nuförtiden går politikens ärenden i allt. Annat var det förr när media granskade makten.

För varenda växt som ruttnar i världen, blir det koldioxid.

Efter det började jag sluka böcker för jag ville veta hur så där lite av koldioxid i atmosfären kunde vara på allas läppar och mänsklighetens undergång.

Norpan går inte heller på några dragningar.

* bilden är gjord utifrån 100*100 pixel men förminskad.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Katt, Minne. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Klimatresan, en tillbakablick

 1. Ama de casa skriver:

  Minns när vi flyttade in i huset i Sollentuna december 1985. Jösses vad det var snö, och den mesta kom på själva inflyttningsdagen. Fy fasen vad jobbigt det var och snöskottningen är faktiskt inte något jag saknar det allra minsta.

  • Janne skriver:

   1985 minns jag väl. Snö i massor när vi bodde på Långdansvägen i Kungsängen. Det var några år där som det var buskallt och mycket snö.

 2. Macilane skriver:

  Bortsett från allt du berättade om luften och atmosfären, som jag inte riktigt begriper, så är det märkliga kast i klimatets påverkan på naturen omkring oss. T.ex. gräsmatteklippning i slutet av april i fjol, nästa vecka i år. Man får väl vänja sig, som du skrev i ditt senaste inlägg, hehe. Men det är inte lätt att vänja sig, det kan vi nog vara överens om.

  • Janne skriver:

   Klimathysteri är vad som råder. Klimatet har alltid svängt hit och dit men som människa, under sin livstid, får man inte uppleva hela skalan. Bara det minsta så tror man det är fel. Jag kommer att skriva om det så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s