Tacka vet jag Mulle

Vintern verkar ha tagit ett järngrepp. Vi har klarat -20 här tidigare i veckor. Året var 2013 och allt fungerade.

Bergvärmen har tuggat och gått alla de år vi bott här. Nu har den ledsnat lite och vill bara gå 8-12 timmar per dygn. Den övriga tiden blir det uppvärmt med elpatronen som sitter i. Den kunnige på området har varit  här två gånger och tittat och tror sig veta vad det är för fel. Han har beställt delar men eftersom många saknar värme helt i trakten, blir han osynlig här. Jag tror att det är elektroniken i apparaten. Elpatronen får nu jobba för fullt i landet där priset per kWh gick upp med 49% vid årsskiftet.*

Elementet (på högkant) lade av. Sitter mitt i gästhuset där vi håller 10 grader vintertid. Lade av och lade av, förresten. Den elektroniska termostaten tyckte att elementet skulle gå på full effekt. Inga reservdelar finns. Lägg märke till Norpan.

Skickade efter ett nytt från Jula. 400 volt 2-fas. Det är första gången jag kom i kontakt med 2-fas. Det var spännande.

Denna Norpan är mästarinna på att snika sig in i gästhuset. Går inte att överlista henne för hon ändrar taktik varje gång. Sedan blir hon där inne i timmar. Hennes relax. Hon är inte mycket ute nu, fryser om tassarna förmodligen.

Hönsen och värmelampan för att inte vattnet skall frysa. Den står på 24 timmar om dygnet. 250 watt * 24 = 6 kilowattimmar. De sover på pinnen 15 timmar och är inte ett dugg intresserade av vatten. Satte in en timer. Allt för att spara el.

En morgon, när jag gick ner till Den förbjudna staden, fick jag se att…

… dörren till kornboden stod öppen. Därinne som mycket av vattenprylarna finns. 11 grader kallt. Här fick jag hög puls. Tänk om allt har frusit sönder, tänkte jag.

Mycket riktigt. Allt var fruset. Kom inte en droppe ur kranarna. Upp och hämta en gasolkamin som fick stå 2 timmar. Sedan var allt som vanligt igen och inget hade gått sönder. Där kom vi undan med blotta förskräckelsen.

En haverikommission tillsattes.

Det brukar räcka med att stänga dörren utan att lägga på haspen. Jag testade. Dörren gled upp sakta. Nu skall jag alltid lägga på haspen.

Tacka vet jag Mulle traktor. Den går i alla väder och skulle den krångla, kan man meka med den själv. Finns inte ett spår av elektronik i den.

* Varför var det tvunget att lägga ner Ringhals 1 mitt i vintern? För det har med höjningen av elpriset och elbristen att göra. Det behöver man inte vara någon Sherlock Holmes för att räkna ut.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Katt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tacka vet jag Mulle

 1. Ama de casa skriver:

  Jobbigt med allt som ska krångla precis när köldknäppen kommer. Men det är klart, när det inte är kallt blir dom inte lika belastade. Här fick vi ju byta vår AC (som gör värme på vintern) och direkt när den var på plats så släppte kylan greppet och vi har knappt behövt använda den. Haha!
  Men den är ännu mer nödvändig när tokvärmen kommer, så jag är glad att den nya sitter på plats.

  Norpan är en smart katt! 🙂

  Ha det gott!

 2. Mats Rosborg skriver:

  De ”gröna” tycker att det att det är bättre att köpa dyr el som man framställt med olja eller kol än att köra REN värme från de gamla kärnkraftverken. MÄRKLIGT !

 3. Ruth i Virginia skriver:

  Ja, där kom du undan med bara skräcken. Fruset vattensystem!
  Utan vatten är man ganska hjälplös.
  Har läst att elen i Sverige har blivit oerhört dyr. Varför, med all vattenkraft?
  Trevlig helg! /

  • Janne skriver:

   Kraftnätet är underdimensionerat i Sverige. Det går inte att få ner all vattenkraft-el som behövs i södra Sverige. När det stängde ner kärnkraftverken (Ringhals 2 och 1) blev det uppenbart. Elen dit måste importeras från baltikum och Tyskland. Vindkraften räcker inte till så nu har de också startat upp det oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Nu försörjs större delen av Sverige med ”smutsig” el. Dessutom skall alla köra elbil och åka tåg. Järnvägsnätet är också underdimensionerat och har varit så i decennier. Det är farligt att ha aktivister i regeringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s