Vad är det jag inte fattar?

Idag har vinterdäcken fått börja sin tjänstgöring efter hotellvistelsen.

Verkstan har flyttat …

… till nya fräscha lokaler. Ljust, rent och gott om utrymme. Flera bilmekaniker som det för övrigt är stor brist på i Sverige. Trodde det skulle finnas gott om folk att utbilda efter flyktingmottagandet 2015 och åren därefter. Detta tillskott av unga män.

Hoppas det blir en lätt uppgift för däcken. Senaste riktiga vintern, som jag minns, var 2012-13 när vi flyttade hit. Bilden är tagen den 3 december -2012. 20 grader kallt i veckor. I min barndoms vintrar var snön meterhög varje vinter. Förr var det riktiga vintrar, så nog har klimatet förändrats. Därom inget tvivel.

Gjorde ju militärtjänsten på Gotland 68-69. Den vintern minns jag särskilt. Kallt, snö, blåsigt och mycket ute i naturen. Sommaren -69 jämnade ut det hela. Här kan man tala om kontraster.

Apropå lumpen kom jag att tänka på en kille där.

Chegge kallade vi honom för. Rättvisa, revolution och miljön var hans ledstjärna. Vi var sex man på logementet och han försökte få oss alla att läsa boken ”Plundring svält och förgiftning”.

På söndagseftermiddagarna och kvällarna låg man bara där i sängen och hade det tråkigt. ”Ta hit den där boken, så ska jag läsa den”, sa jag till Chegge. Läste boken och det blev ett bryskt uppvaknande.  Den världen hade inte funnits i mitt medvetande.

Kan konstatera nu, drygt 50 år senare, att inte mycket blivit bättre. Nu ska vi dessutom må dåligt av klimatförändringar. Fast det gör inte jag av fler anledningar. Som tur är finns Google där alla kommer till tals i det som borde vara en debatt.

Vad är det som händer med klimatet? All ”klimatreklam” bottnar i utsläpp av koldioxid (växthusgas). Jag vet barn som fått ångest av det eviga klimattjatet. Dessbättre har de föräldrar som kan förklara.

Tv-reklam för vegetariska köttbullar, ”Dom har ju tagit bort köttet”. Kött som vi inte ska äta för klimatet. Bottnar i utsläpp av metan …

…från kossor. Metan är en växthusgas. Vegetarisk mat kan man äta av andra orsaker än klimatet.

Denna massiva ensidiga Tv-reklam om klimatet och koldioxid. Rena indoktrineringen.

Luften och atmosfären enligt SMHI och Wikipedia:

 1. Kväve    78,1 %
 2. Syre 20,9 % (Google översätt är dum i huvudet och översätter svenskans ord för oxygen till acid om jag inte har den här meningen med)
 3. Argon      0,9 %
 4. Koldioxid 0,04 %
 5. Metan 0,0002 %

Det är sammansättningen nu ända sedan industrirevolutionens början.

Den bilden förvrängs ofta av ivrarna för växthusgasernas klimatpåverkan.

Här skulle man kunna tro att koldioxiden utgör 56% av atmosfären medans den faktiskt bara är 0,04 % (se i slutet). Koldioxid utgör 56% av växthusgaserna vilka tillsammans är att betrakta som ”en fis i rymden”.

Jag betraktar hela koldioxidköret som fel eller vad är det jag inte fattar? Jag tror det är en osanning som skall stödja ett visst syfte. Dit skall jag komma till senare i bloggen.

I förra veckan köpte jag en bok på Bokbörsen. Boken skrevs 2009, några år efter att Al Gore börjat sitt klimatpredikande från scenerna och blivit mångmiljonär. Boken blir god julläsning. Alltid lär man sig något.

En sak har jag lärt mig idag; inte skruva isär apparater som gått sönder och spara motorn nere i Den förbjudna staden.  Istället ska den åka raka vägen till återvinningen.

0,04 % koldioxid i atmosfären.

Tänk er 13 flyttkartonger. De rymmer 10 000 pingisbollar. Fyra av dessa bollar skulle vara  koldioxiden i atmosfären.

1300 flyttkartonger rymmer 1000 000 pingisbollar. Av dessa skulle 2 vara metanen i atmosfären.

Lite kul att någon räknat på hur många pingisbollar det går på en kubikmeter för att se hur många det går i en jumbojet. Det går 9 375 000 pingisbollar i en jumbojet ifall någon skulle vilja starta en charter för pingisbollar.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Minne och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är det jag inte fattar?

 1. ebbe skriver:

  Med dina insikter borde du bli en väckelsepredikant och höras i lite större sammanhang än det här.

 2. Ama de casa skriver:

  Jag kommer – precis som Moa i klippet – från Skellefteå, så jag fattar ingenting:

  😀

  Sen måste jag meddela att jag hade fel och du hade rätt. Visst var vandringsleden en gammal tågbana. Se inledningen i dagens inlägg så ser du en förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s