Tänk om det är så enkelt.

Egentligen är det inget jag går och grubblar på men ibland dyker det upp i huvudet.

Kom att tänka på det igår när jag handlade frukt. Det fanns inga papperspåsar att stoppa frukten i. Plastrullarna låg på alla ställen. Jag lyckades hitta en som gömt sig. När jag kom till kassan frågade jag, av nyfikenhet, om de gått tillbaka till plastpåsarna. Kvinnan i kassan tittade på mig med en skyldig blick och sa: Nej nej nej, vi har inte fått hem dem ännu. Ursäkta. Hon kanske trodde att jag var ett miljöfreak som letade fel. Denna miljö/klimatskam av alla sorter.

Som ni vet, så räknade jag ut hur mycket koldioxid (CO2) bilen släppte ut när jag åkte hit och dit. Tyckte det blev mycket i förhållande till det jag fyllde i tanken. Hade tänkt fortsätta med det där räknandet men orkar inte.

Och varför skulle jag räkna? Det skulle vara som att gå över ån efter vatten. Det som jag var ute efter är hur mycket koldioxid det finns i atmosfären. Finns hos SMHI som mäter kontinuerligt. Stämmer med Wikipedia också.

 1. Kväve    78,1 %
 2. Syre      20,9 %
 3. Argon      0,9 %
 4. Koldioxid 0,04 %

Visualiserar man koldioxiden i atmosfären, blir det så här:

I en kartong med 10 000 pingpongbollar skulle bara fyra vara CO2-molekyler. Hämtat från ”Vetenskapen värld” som sändes den 8 november på SVT.

Detta sagt när man beskrev hur CO2 skulle avskiljas från atmosfären med ett…

…antal…

…apparater. Det skulle vara svårt att hitta de där svarta pingpongbollarna.

Här kom jag att tänka på Doktor Snuggles.

Det är alltså mängden CO2 som finns i atmosfären ända sedan förbränningen av fossila bränslen började. Kan den lilla mängden CO2 göra ”katastrofen”?

Som tur är finns skogen och…

…växtriket för vilket ni säkert vet vad CO2 har för betydelse. Om ni inte skolkat från skolan, förstås.

Jag blev tipsad om en artikel av en man som skulle sätta upp solpaneler på sitt tak. Han ville veta globalstrålningen. Alltså den solstrålning som träffar jorden. Han kontaktade SMHI angående globalstrålningen över tid.

Den har ökat med tiden. Mannen hämtade också hem medeltemperaturen under samma tid.

Globalstrålningen och medeltemperaturen följs åt. Kan det vara så enkelt att just detta står för den globala uppvärmningen?

Visst ser vi klimatförändringar. Ingen tvekan. Orsaken delar forskarna i två läger varav det ena får full publicitet. CO2-hypotesen får inte ifrågasättas. Den som gör det kallas klimatförnekare.

Det är ett evigt tjat om koldioxid dygnet runt. Koldioxidavtryck, klimatsmart, klimatneutral m.m.

Varför är det så här? Jag har en teori om detta och den skall jag testa.

Läs mannens artikel HÄR i Dagens Kalmar.

Länk till Vetenskapens värld.

Detta inlägg publicerades i Betraktande. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Tänk om det är så enkelt.

 1. Ama de casa skriver:

  Kassörskan hade faktiskt rätt. Du ÄR ett miljöfreak! 😀

 2. Ruth i Virginia skriver:

  Den där utredningen gick över mitt förstånd och in på hönsas …..
  😦 –

  • Janne skriver:

   Så synd. Det var ju klart som korvspad. Eller ni kanske inte har det där med CO2 tjatandes i öronen borta i USA? 🙂

 3. macilane skriver:

  Jag en systerson som heter Jörgen Axelson och jag försökte få honom att börja blogga. Då visade jag honom till din blogg för att ge ett exempel på hur även han som kåsör skulle kunna glädja minst hela sin släkt, hehe. Då kom det här svaret i ett mail från Jörgen.

  ”Jannes blogg var rolig! Men hur orkar han skriva så mycket och ta så många bilder, otroligt!”

  Ja, det är något som jag också funderat över och varit och är imponerad av. Kan inte annat än säga att den bästa blogg jag känner till är just ”Flytten till landet”!

 4. Ami skriver:

  Oj, nu blev det klurigt! Men finns det papperspåsar i butiken tar jag dem för de är gratis 😁 man kan ju inte hålla på att betala för varje plastpåse om man ska ha olika frukter eller grönsaker. Då lägger jag dem lösa i vagnen 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s