Sömnlöst

Vaknade tidigt i morse och kände mig ovanligt pigg.

Kollade mot söder och…

…mot norr. Hösten är definitiv inne i slutskedet men ännu finns det löv kvar. De klamrar sig kvar till första kölden. Den får gärna vänta. Nere i Den förbjudna staden finns många roliga projekt. Lusten finns men jag har varit för trött. Har sovit dåligt en längre tid.

Många tankar i huvudet på kudden. Skulle önska att jag hade en strömbrytare på huvudet och bara kunna stänga av. Eller något som får en att tänka på något annat. Skiljt från allt det vardagliga. Tror det kallas för ett mantra. Kom på ett och det hjälpte. Somnade direkt.

Idag stack vi iväg till Jönköping som vanligt en gång i månaden.

Släppte av Lotta vid City Gross medans jag åkte ner till Biltema. Hon tycker inte om Biltema och varför skall hon sitta där och vänta i bilen? Hon kan börja sin inventering på sitt favoritställe istället. Idag var de extra för henne eftersom hon fått ett presentkort av jobbarkompisarna.

Jag var ute före henne och packade in i bilen. Vi tar varsin kundvagn för att det ska gå snabbare. Kollade på den feta Porschen. Många avgasrör som på fler bilar bara är attrapper. Det ska se stort och starkt ut. ”TJI” på registreringsskylten har jag satt dit för att inte avslöja var var lyxbilen står om nätterna. Den är stöldbegärlig.

Det där med avgaser har givit en och annan tanke. Inte så att jag blivit sömnlös. Sverige har ju förklarat krig mot bilen som går på fossila bränslen. Inte hela Sverige förstås men det låter så i media och den styrande minoriteten.

Skall kolla upp det hela; räkna lärde jag mig i skolan och så finns ju Google, den vetgiriges frälsning. Började idag för att jag skall få torrt på fötterna i min uppfattning.

Exempel på skadliga ämnen i fordonsavgaser

Koldioxid (CO2) – Växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen.

Kolmonoxid (CO) – Försämrar blodets syreupptagningsförmåga och kan vara livshotande i stora mängder. Höga halter av kolmonoxid kan leda till kärlkrampsymtom hos personer med hjärtbesvär.

Kväveoxider (NOX) – Giftiga och irriterar luftvägar och slemhinnor. Bidrar även till försurning och övergödning. Kväveoxider kan även reagera och bilda marknära ozon.

Kolväten (HC) – Inom gruppen kolväten finns ämnen som är cancerframkallande, ex. bens(a)pyren, 1.3-butadien och bensen. Bidrar till att bilda marknära ozon.

Marknära ozon (O3) – skadligt för växter och djur. Kan orsaka irritation och effekter på lungfunktionen särskilt hos astmatiker.

Partiklar – Kan ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Ökade besvär för astmatiker.

Den första raden (CO2) förvånade mig i förhållande till de andra. Den ende livgivande är den som det tjatas om 1000 gånger om dagen i media och som sägs bli mänsklighetens undergång. Just detta gör mig lömsk.

Där ligger en hund begraven, anar jag. Min googlande fortsätter och det kommer att bloggas om.

Dagen har varit bra.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Utflykt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sömnlöst

  1. Ama de casa skriver:

    Hoppas du får sova bättre framöver! Måste vara jättejobbigt att inte få nattro.
    Ha det gott på Skorpan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s