Världen är liten

I måndagskväll upptäckte jag något i Den gamla damen som jag inte sett tidigare.

Här har jag tillbringat mycket tid med mitt pysslande men ändå inte sett.

Suttit här sent med en öl och filosoferat. Mörkt och fridfullt.

Alltid i sällskap med en trogen katt.

Nu hade jag lyset tänt och såg ett namn på väggen. Det enda jag kunde tyda va ”Elna Ly…”. Funderade på detta.

På morgonen efter, mailade jag Ebbe. Grannen på andra sidan motorvägen. Han brukar veta vad som hänt långt tillbaka här i trakterna. Han skulle forska och höra med sina kusiner.

Idag ringde Ebbe och sa att han hade haft besök av en familj som letade efter Skorperyd. De hade talat om sitt ärende och Ebbe förstod genast vad det var frågan om. Han skickade dem vidare hit.

Här är familjen. Sonen Peter, Arne, Britt och Flizan. De var ute på upptäcktsfärd i bygden. Frun släktforskar och de ville besöka ställena som omnämns i forskningen.

På väggen på bakom Arne står ”Elna Lydia” och det var hans mamma. Hon bodde här som ung. Han kände igen hennes handstil.

Vi gick omkring och tittade här. Jag vet vilka hus som har tillkommit och vilka som har ändrats de senast decennierna. Familjen åkte vidare. De hade fler ställen de skulle besöka.

Gåtan löst inom en vecka och på ett trevligt sätt. Underligt att familjen kom just denna vecka och att de var uppe till Ebbe och frågade.

Världen är liten och tiden likaså.

Tack för besöket, familjen!

Detta inlägg publicerades i Betraktande. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Världen är liten

 1. Ama de casa skriver:

  Men vilket underbart sammanträffande! Helt otroligt att det skedde i samma veva 🙂
  Som du säger – ibland är världen verkligen liten!

  • Janne skriver:

   I 7 år har vi bott här och så händer detta på 5 dagar. Att jag inte sett beror på att jag inte haft ljuset på när jag tittat på väggen. I dagsljus syns det knappt för det är ganska skumt därinne.

 2. Ebbe skriver:

  Visst är det ett märkligt sammanträffande. Tre dagar tog det innan gåtan fick sin lösning.

 3. drtatlock@verizon.net skriver:

  Det värmer i hjärtat. Nu får du allt ge Ebbe ett par dussin ägg!

 4. Ami skriver:

  Men vad roligt att du fick reda på vad det stod på väggen! Och vilket sammanträffande att familjen kom precis då…. 🙂

 5. Britt Glransson skriver:

  Hej Janne trevligt att få besöka Dig o se var min mans förfäder bott! Finns lite mystik med Elnas inskription Elna,Lydia,Ingeborg på väggen. Elna föddes 1903 fadern dog 1906, då fanns det 6 barn i boet..Fadern hette Anders Petter Hansson född 1856 och stod som hemmansägare Modern Jenny gifte om sig med Karl August Johansson 1908 och flyttade till Stava.De fick inga gemensamma barn!Nu ska jag forska vidare- när såldes fastigheten vidare-var det någon släkting som hade gården efter Jenny nya giftermål? Frågetecknen för namnet som skrivits är Elna kan inte skrivit detta som 5 åring då familjen lämnade gården! Janne gå in på hembygdsboken Ödeshög ska du se att det fanns ytterligare ett hus som rivits.Bilden kan vara trevlig för Dig.
  Vi åkte vidare och dagen blev trevlig med ytterligare svar och träff med släkt hittade Gården Gyllinge där Lennart bor samt Börstabol hos Gösta( hans mor var Arnes farmor syster.)Kommer att fortsätta resan och hitta vidare gårdar som ägts av en stamfader Johan August Andersson (Arnes farmors far) Haddåsen Glasfall,Gyllinge,Munkeryd
  Arne är född o uppvuxen på Rudu gård ,som gick i fyra generationer.
  Så roligt att få berättelse efter de som bott o levat på gårdarna. Tacka Ebbe så att vi hittade rätt! Kommer att följa ditt liv på Skorperyd, tack igen.Britt Arne Peter o Flizan

  • Janne skriver:

   Det var trevligt att ha er på besök! Ni får komma när det är högsommar, så kan vi ta en fika. Tror du har forskat fram mer om er släkt. Jo, jag var inne hembygdsbok och såg bilden. Det stod där vi har vårat förråd nu. Jag har faktiskt hittat rester av grunden och undrat vad det kan ha varit. Nu fick jag svar. Lycka till med ditt forskande! Hälsa alla!

   ps.
   Jag skall lägga in Flizan i texten. Kom inte ihåg vad den lilla söta hunden hette.
   ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s