December #2 av minnen

Det tog sin tid innan Lotta kom från affären igår. Petade i mig hela ölen.

Funderade över jularna i barndomen. De som sitter starkast kvar i minnet är de julaftnar hemma hos mormor i slutet av 50-talet.

Mormor bodde på Bergsundsgatan 4, 1 våning ner i en lägenhet på ca 30 kvadrat. Kokvrå och sovalkov inräknat. När vi kom in i lägenheten, stod julen som en mur av dofter.

Julgran och julmat i alla dess former. Också ett inslag av cigarettrök för mormor rökte som en borstbindare. Mormor välkomnade. Stackars mormor hade svettdroppar i pannan för hon hade stressat. Vi var många personer runt bordet; mormor, moster, morbror, mina 4 kusiner, morsan, brorsan och jag. Den 5:e kusinen var inte född ännu.

Julklapparna var det som intresserade mest. Mormor var väldigt generös.

En julklapp som jag minns extra, var ett lok till modelljärnvägen.

Loket kostade 99 kr 1959. Motsvarar 1200 kr idag. Priserna i katalogen kunde jag bättre än multiplikationstabellen. Min nästan jämnåriga kusin fick ett likadant om jag inte minns fel. Hur hade mormor råd med det? Reflekterade inte över det då. Nu kan jag konstatera att jag var en oerhört bortskämd unge. Nästan så att jag vill glömma hela historien. Jag gör det för den här gången. Bara en sak till.

Julafton slutade alltid med att mormor eller någon annan läste Tomten (Santa).

När jag gick ner till Den förbjudna staden idag, satt Sara i ett träd. Sara och Truls klättrar inte så högt i träden. Det är bra. Annat är det med Norpan. Hon klättrar så högt det går.

Det enda jag gjorde idag var att montera ventilationsgallren.

Det började i alla fall bli mörkt innan jag blev färdig.

Tittade på himlen innan jag gick in. En kvart senare var det helt mörkt.

Detta inlägg publicerades i Betraktande, Katt, Minne, Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till December #2 av minnen

 1. Ruth i Virginia skriver:

  Det låter som du och din familj hade en sån där gammaldags trevlig jul,
  där ni trängs men inte fajtar. Leksakståg kommer jag i håg. Min bror ville
  så gärna ha ett, men det fanns inte pengar. Han och jag fick ny pjäxor,
  vantar och sockor till julklapp. Min syster sydde alltid en gullig flanell-
  pyjamas åt mej (hon var 17 år äldre). Ett år fick jag lappskor – var jättelessen
  att det regnade på jul! 😦

  Vacker vinterhimmel. – Här har det snöat så där lite grann hela dan;
  ca 2 tum kl. 5 em. Det är så vackert att se på – har inte varit ut i dag.
  Kanske det blir en kort promenad i morron. Vid min ålder, är man
  VÄLDIGT rädd för att trilla omkull. Har aldrit brutit nånting och ämnar
  fortsätta med det. Trevlig fortsättning på helgen.

  • Janne skriver:

   Inget bråk, säger du. Det fanns varken öl eller sprit på julborden. Kan vara en del av förklaringen. Första gången jag såg sådant till jul, hade jag passerat 18 och träffat en tjej vars far bjöd på öl och snaps. Vilken rar syster som sydde en flanellpyjamas åt dig. Bra att du tänker på detta med halka. Jag har själv blivit medveten om att halkan kan ställa till det. Jag har slagit några ”rundpallare” som fått mig att tänka till.

   Tack detsamma!

 2. Ama de casa skriver:

  Härliga minnen igen! Vi firade också med en massa personer och paket i mängder. Och mat. En förskräcklig massa mat. Då var den inte så intressant, maten, nej det var paketen som gällde. Nu är det precis tvärt om. Möjligen mest beroende på att det inte finns några paket alls 🙂

  Ha en fin Nobeldag!

  • Janne skriver:

   Här det sparsamt när det gäller både paket och mat. Vi har trimmat ner julmaten till det som vi absolut bara vill ha. Jag grämer mig över att de inte skickat någon inbjudan till Nobelfesten. Kanske har det varit för mycket turbulens i samband med ”kulturpersonen”. Samma visa varje år. I år kanske det har att göra med att Postnord sjabblar. Attans! Trots detta:

   Ha det så trevligt själva!

 3. Lotta skriver:

  Då vet vi var du ärvt din generösa ådra ifrån. Du har starkt bidragit till att ett av mina barn går under smeknamnet ”Borto” 🙂

 4. Ami skriver:

  Vilka härliga minnen! Precis så ska jularna vara när man är barn….mycket folk, mycket mat och många paket 🙂
  Ha en fin kväll!

  • Janne skriver:

   Det roligaste med julen var faktiskt barnen när de var små. Sedan blev de större och avundsjuka på varandras grejer. Då var det inte kul. En jul hotade jag med att ta tillbaka alla julklappar för det var sådant liv.

   Tack detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s