Pythagoras sats

Idag tog jag det lugnt, laddade upp inför helgen då jag ska försöka slutföra bygget.

Trianglar

Hur mycket takpapp skulle det gå åt? Något med yta på trianglar ringde i huvudet. Detta med att räkna ytor på tringlar minns jag att vi gjorde i skolan.

hamlet

Vår mattelärare får mig alltid att tänka på Hamlet. Han såg ut som döskallen i Hamlet. Sedan pratade han långsamt och utstuderat, lät som en sadist. Dahlström, hur kan man glömma honom och hur skulle man kunna glömma Pythagoras sats? Han slog in formeln i huvudet på oss. Bokstavligt. Tjejerna i klassen tuggar inte ett tuggummi sedan dess, för de fick en hårdhänt avvänjning. Men nu har ju Pythagoras sats med ytan på en triangel att göra. Jag tänker alltid på den där läraren när det kommer till räkna på trianglar.

Ytan på en rätvinklig triangel: basen gånger höjden delat på 2.

Anteckning

Antecknade höjden och hela längden därnere; 240 * 160 /2 = 19200 dvs 1,9 kvadratmeter.

Kollade på nätet.

http://www.kalkyleramera.se/geometri/area-triangel

Nätet

Klart.

Vad ska man med skolkunskaper till idag? Lika bra att lägga ner skolorna istället för att bränna ner dem, allt finns ju ändå på nätet. Skolorna kan ju faktiskt tjäna som flyktingförläggningar i dessa svåra tider. Ligga i tält på vintern går inte hand-i-hand med det Sverige jag växt upp i.

Åkte till byggfirman och hämtade.

Last1

Hem och lastade om. Ni ser väl Norpan? När jag hälsade på henne…

Norpan1

…for hon upp i närmaste träd och tittade på mig.

Norpan2

Är jag duktig nu? Ja, du är en duktig katt, Norpan.

Takpapp

Allt är laddat. Tog en rulle extra…

utbyggnaderna

…för taken på utbyggnaderna behöver pappas om. Pappa-o-mamma o pappa-o-mamma…texten från en gammal popplåt ekade i huvudet.

Last2

Reglar måste jag också ha. Till vad? Det får ni se nästa gång vi ses här på bloggen. Nu är det klappat och klart.

 

Detta inlägg publicerades i Minne, Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Pythagoras sats

 1. Ama de casa skriver:

  Ja, varför behöver man gå i skolan? Enda gången man behöver kunskaperna man (kanske) lärde sig där är när man är utanför wiffi-zonen. Och då finns ju oftast det mobila att tillgå… 😉

  Min mattelärare på högstadiet blev sedemera min svärfar… 🙂

  • Janne skriver:

   Haha, så Anders far är mattelärare. Det förklarar en hel del. 🙂 Min svärfar var vaktmästare på ICL. Innan han blev min svärfar var han den grinige jäveln som alltid klagade på att man parkerat inne på gården.

 2. Ruth i Virginia skriver:

  Min mattelärare var Eja Roth; stor och bred som en Kodiak-björn kom hon
  instormande i klassrummet i sin vita rock (höll kritdammet av klänningen).
  Hon kunde undervisa. Har kvar mina böcker med gemetriska ritningar, som
  jag inte kan förstå att jag verkligen har gjort själv. Kvadrater, rektanglar, trianglar, romber och romboider, cirklar med trianglar inuti och tuber.

  Det enda jag kommer ihåg är ”sida x sida” för att få kvadratytan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s