En pärla vid Vättern

I veckan var vi i Gränna och köpte kräftor.

Grännavägen

Vi kör alltid den gamla vägen när vi åker dit. Avstressande om man skulle vara stressad vilket sällan inträffar nu för tiden. På Essingeleden möjligen.

korsning

Här körde vi ner mot färjan till Visingsö. Därnere finns en del restauranger och vi kände att det var hög tid.

Bergströms2

Vi har fastnat för ”Bergströms”. Förra gången blev det strömming och potatismos.

Lunch

Den här gången tog Lotta* kålpudding och jag deras egna burgare med en stor stark från fat. Kålpuddingen var väl så där eftersom Lotta gör den bästa kålpuddingen själv. Hon har försökt med kålpudding på flera ställen men alltid blivit besviken; för lite vitkål. Burgaren var riktigt bra. Ölen gick också ner.

Öde1

Efter lunchen/middagen gick vi en sväng i hamnen. Fick en känsla av vemod när jag såg alla igenbommade restauranger. Här som brukar vara sådant liv, Gränna en pärla vid Vättern, men nu väntar ett halvår där allt är annat än sommar.

Gränna

Inte blev det bättre av att jag såg denna skylt, Gränna Omlandet. Min hjärna var ju naturligtvis tvungen att processa vidare.

Kvar

Hur jag tänkte? Ja, det senaste jag läste (migrationsverket.se) var att Nässjö tagit emot 380 flyktingar i år med anhörighetsinvandringen. Danderyd har tagit emot 30. Danderyd har 32 343 innevånare och Nässjö 16 678. Gemensamt, inga bostäder och ytterst begränsat med arbeten. Speciellt för invandrare i detta ”nollrasistiska” land. En av de kändaste Imamerna i Sverige, Abd al Haqq Kielan, fick frågan i ”Uppdrag granskning”: hur ska man motverka segregation, utanförskap, missnöje och rekrytering till terror? Hans svar: ge dem bostad och arbete. De e fan inte konstigt att man får tuppjuck. Sverige befinner ju sig dessutom i en industriell uppgång och tjänstesektorn utvecklas. NOT. Kina och Indien röner däremot stora framgångar på dessa områden och har gjort i två decennier nu. De är de väl unt.

Det finns en bild som kommer upp då och då i mitt huvud:

Insats

För att kunna rädda livet på någon, till ett fullständigt liv, så måste man vara i säkerhet själv. Det finns inte nu om man tittar utanför det som presenteras för folket.

Jag ruskade av mig det hela och vi stack iväg och köpte kräftor.

Kräftor1

Kräftor från Kräftor & Guidefiske i Vättern AB. Bästa kräftorna och tagna med omsorg ur beståndet. De har även guidade fisketurer för landkrabbor. Jag har antecknat mig för en sådan.

kok

Kommandoran kokade kräftor långt in på natten. Nu har vi haft kräftskiva 3 dagar i rad. Fråga: vem tror ni ligger på bordet och tigger?

*Lotta. På Skorpan är hon ”Kommandoran”, utanför är hon Lotta fast hon egentligen inte heter så. Knepigt va? Hon är också en pärla vid Vättern.

Det här inlägget postades i Mat, Nöje, Utflykt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En pärla vid Vättern

  1. Ama de casa skriver:

    Haha! Eftersom du förmodligen inte får ligga på bordet för Kommandoran så gissar jag på att det var Norpan som ligger där och tigger. Bruce skulle ha tiggt efter öl och snaps, men nu är han som tur är inte hemma 🙂

  2. Mats Rosborg skriver:

    Du kanske ligger under bordet efter 3 dagars festande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s