Som musik för öronen

För någon vecka sedan, var jag till Nya Wighs Maskinservice.

Verkstad

Undrade om det hade en skrotad bakväxel till en Jonsered. Ja, det har vi men du får skruva loss den själv. Att höra just dessa ord var som musik för öronen.

Bilskrot

Precis som förr i tiden när man besökte en bilskrot. ”Du får se efter själv och skruva bort”. Jag har haft många högtidsstunder på bilskrotar och hållit liv i många gamla lik till bilar.

pressat

Nu ser det ut så här på de flesta bilskrotarna. Går inte få tag i den minsta otillbucklad karosseridel.

delar

Annat är bortlockat, systematiserat och inlagt i dator. ”Har ni någon?” ger svaret ”ja” eller ”nej” inom en minut. Så har de naturligtvis lagt demonteringskostnader på priset. Går inte göra något klipp och inget spännande längre.

laddad

Idag skulle det bli lite som förr. Stoppade in lite verktyg i bilen och stack iväg till samhället.

bakgård

Här inne på Wighs bakgård finns objektet för dagen.

Jonsered

En skrotad Jonsered åkgräsklippare med hel bakväxel. Jag var där för några dagar sedan och mätte och kollade detaljer så att den passar.

Färdig

Skruvandet tog en halvtimme inklusive snack med en av de anställda som också var ute och skruvade. Han har arbetat över 30 år här. Han frågade vad jag gjort tidigare i livet. Jobbat på kontor, svarade jag. Skulle jag inte klarat, sa han. Det gjorde inte jag heller, därför är jag som jag är, tillade jag.

Bakväxel

Här ligger den nu nästan färdig för leverans.

Lotta och Greger

Det är Greger som skall ha den. Nu har jag hjälpt Greger att ”släpa hem”. 😜

klippare

När de var här, för snart två år sedan och lämnade Mulle, fick de med sig en gräsklippare hem. Vi hade ju två.

Greger har vidare planer för den nu, eftersom de har en gräsklippare till. De använder den som en liten traktor med vagn efter, precis som jag gör. I stället för skottkärra.

agadiff

Han ska svetsa ihop några kugghjul i den bakväxel han får för att motverka att ett drivhjul står stilla medans det andra snurrar. På bilar kallas det differentialspärr. Här kallas det AGA-diff med hänsyftning på AGA gassvets.

Kanske har han större planer…

https://www.youtube.com/watch?v=gb79GEKDtiY

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Som musik för öronen

 1. Mats Rosborg skriver:

  1961 vräkte jag omkull en skrotad Standard 8 på en bilskrot , plockade växellådan, vräkte omkull min bil (Standard 8) och bytte växellådor. Min hade bara 1,2 o 4. Alla 4 växlarna funkade i ca 10 mil, sedan hade jag som vanligt 1,2 o 4. Sedan dess har jag aldrig lagt ner någon tid på gamla bilar…….

  • Janne skriver:

   Du är en micklare, har jag fattat. Kan du mickla till en bild på nya hunden på FB vore jag tacksam. Du kan få en råd, om du vill. 🙂

 2. Ama de casa skriver:

  Bilskrotar tillhör inte mina favorittillhåll… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s