Konsertpianisten

Häromdagen stod jag och kikade på klippaggregatet.

Klippaggregatet

Den behöver en översyn, för att prata som en besiktningsman. Högtryck äro förbjudet ehuro lagren kunna bliva skadade. Knivar ska slipas och mekanismen ska rengöras. Jag lade ribban förra året. Läs HÄR om ni orkar. När jag står så här och kollar på något, kommer ofta bilder på något liknande upp.

Korvstånd

Som när jag tittade till på den här. Tänker då på korvståndet nere vid Liljeholmen som morsan alltid ratade.

Nu var det klippaggregatet och den årliga genomgången.

Hägersten

Helt plötsligt var jag över 60 år tillbaka i tiden. Till Hägerstensåsen där vi bodde i ett rum och kök. Nere på gården gick en grusgång längs huset och resten en sluttning av berg och gräs.

Hd

Varje vår pågick årlig genomgång av en HD med sidovagn i slänten. Om jag inte stod i fönstret och kollade, så hängde jag med gubben som höll på.

Sträng

Han såg ut som Gunnar Sträng den där gubben och var inte speciellt pratsam. Han lät mig hållas, för jag sa ingenting heller. Det stod som en dimma av fotogen där han satt. Det är nog där jag fick lära mig tvätta delar i fotogen, fick så att säga fotogenet i blodet som anstår en äkta garageslusk.

Källare

Genomgång är blygsamt i sammanhanget. Han hade hela motorcykeln i en matkällare på 1 kvadratmeter. Inklusive korgen till sidovagnen. Hela motorcykeln var helt nerplockad i minsta detalj under vinterhalvåret och väl instoppad.

Jag hade tid att vara med för jag gick ännu inte i skolan.

Bäckvägen

En gång fick jag hänga med på premiärturen på Bäckvägen. Det rasslade från bakhjulet och han tittade ner. Kedjan var inte spänd tillräckligt. Dofterna, ljudet och fartvinden kommer jag aldrig glömma.

rubinstein

Senare fick jag höra att han var konsertpianist den där fotogengubben.

1969zundapp3

När jag fick moppe gjorde jag samma grej. Plockade ner moppen på vintern och småpulade. Tänkte på gubben och fotogenet. Det blev panik på vårkanten: När de andra körde omkring, stod jag fortfarande och skruvade på moppen. Det blev ”once in a lifetime” av total grundlig översyn.

Det här inlägget postades i Minne. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Konsertpianisten

 1. Mats Rosborg skriver:

  Härlig tillbakablick!
  Själv fixade jag min MC Puch 250 CC på vintern, (1960)nerplockning, men ”moppen” gick jättebra vintertid så det var bara storstövlarna o fullgas, på den tiden (1957-8) 70 på topp. Åkte bla 2 ggr Linköping Sthlm tor en påsk(snö i Norrköping) och en gång en majmånad då det var litet varmare. Hade även under kortare tid en Ariel 500 cc, sk ”enstånka” som tog god tid på sig upp till topp (180) och sedan var det bara att hoppas att bromsarna inte låste sig. El-systemet var av den berömda märket LUCAS, mörkrets förste.
  Sedan blev det skogskörning med en Jawa 350 cc. Mest enduro…
  Nu skall jag ner i köket och ta mig en ny öl, ty, den gamla tog slut…………….

  • Janne skriver:

   Ja, du har då micklat och fixat. När jag svarat på denna kanske du är inne på den 2:a eller 3:e rentav. Eller har du växlat upp? 😉

 2. Mats Rosborg skriver:

  Se !!

 3. Ama de casa skriver:

  Jag känner mig sååå nöjd med 12 kvm terrass som är plattbelagd. Ska aaaaldrig mer klippa gräs i hela mitt liv! Ok, nu var det i och för sig Anders som klippte gräset alla gånger utom en, men han ska också slippa… 🙂

  • Janne skriver:

   Hade samma känsla när jag flyttade till Vällingby från villan. Tyvärr fick vi ett klientel som grannar under som förstörde allt. Likadant i Hässelby. Då gav vi upp och flyttade till landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s