Sagt och gjort, del 1

Igår pratade jag om att jag måste får ordning för att komma vidare.

Bild1

Jaha, då var det bara att sätta igång. Radion stod på som vanligt, P4 Skaraborg. Radion är på mest för hönsens skull men de är ju däruppe nu.

bild2

Började kånka grejerna härifrån till rummet intill. Skulle nog funka att få bort skiten idag. Radion med rätt schyssta låtar blandat med snack.

bild3

På radion nyheter. Snack om anslag till försvaret. Inga var nöjda. Jag blev bara trött orkar inte mer deep-down-shit.

bild4

Nu så, det här är en bra början. Denna hörna kommer att få fokus i morgon. Även på radion fick ett reportage mig att få fokus.

Ett reportage från Falköping. Det handlade om flyktingguider. Det började som ett privat initiativ. Hörde det efter jul. Två Falköpingsbor åkte ner och hämtade några flyktingar och tog hem dem till julen. Därefter blev det ”häng” flera gånger i veckan. Flyktingarna fick lära sig den svenska kulturen i en familj. Inget teoretiskt skit i någon lärobok. En sak som framgick, var att de här två männen förundrades över att de svenska männen var så engagerade i barnen; hämtade på förskolan, skjutsade hit och dit, etc. Själva hade de bara gått ut med sina polare efter jobbet och låtit kvinnan ta hand om allt.

Nu söker Falköpings kommun flyktingguider. Ideellt naturligtvis, integrationen får inte kosta utåt sett. Det kan vara att bli kompis med någon och förmedla praktiska saker som att ”det är viktigt att ta bort luddet ur tvättmaskinen i tvättstugan”. Tror just det är en global skitsak och inte knutet till några speciella andra än skitaktigt folk i allmänhet. Om det inte vore för dessa som inte ens vet vad dasspapper är förstås.

bild6

Ställde dit morgondagens arbete medan jag lyssnade på en ”invandrare”. Om man nu kan kalla honom så efter 30 år i Sverige. Han hade varit distriktschef för sjukvården men återgått till att vara operativ distriktsläkare. Förmodligen till en följd av läkarbristen i landet. Frågan till honom var: Vad är det viktigaste att tänka på som invandrare? Språket naturligtvis, svarade han. ”Jag kan till och med prata västgötska”, sa han med ett skratt. Ordet mångkultur nämndes inte under hela programmet. För mig är att; ju högre ropen på mångkultur är, desto mera misslyckad är integrationen. Mångkultur är ett mångfald i att vara, inte mångfald av separata samhällen. Det handlar ofta om Falköping i integrationsfrågor. Falköping kanske kan bli en mall att ta efter i strävan efter att få en bättre integration. Nu när de ändå är som det är.

Fasen vad jag snackat. Jobba och lyssna på radio är en bra kombination.

Här har ni i alla fall jobbet i ett nötskal på 5 sekunder.

Hoppas resten går lika smidigt.

stärnhimmel

Det sista jag gjorde var att gå ut och titta på stjärnhimlen.

Det här inlägget postades i Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sagt och gjort, del 1

  1. Ama de casa skriver:

    Snyggt – och snabbt – jobbat! Men jag undrar lite… Hur ser det ut i det angränsande rummet? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s