Språktaxin

I fredags åkte jag upp till samhället en sväng. Kommandoran och jag skulle slå på stort efter veckor av 5-2 diet och ingen alkohol.

Karaktär

Hon är insnöad på Per Morbergs röda. Det enda rödvinet hon inte får ont i huvudet av, säger hon. Hon provade det som jag har köpt någon gång. Det funkade det också, ingen huvudvärk. Dessutom tyckte hon det var godare än Mobergs. Skönt, då slipper man honom hädanefter. Det räcker med att se honom på TV.

Pudret

Vädret var ett sådant som man ville vara inne; snöblandat regn och snålblåst.

sotarna  bok

Helst vill man bara vara inne och läsa en god bok. Har precis läst ”Sotarna”. Helt annorlunda än vad jag tänkt mig. Handlar mycket om hans uppväxt. Verkligen rolig läsning. Nu är det GW´s bok som gäller. En bok som kan rekommenderas. Mycket garv där också.

skärmklipp6

I alla fall, när jag kom upp i samhället, var det inte något folk ute bortsett från en snubbe som kom gåendes i motsatt riktning. Han såg pinad ut i skitvädret. Säkert en nyankommen flykting. Jag gjorde mina ärenden och styrde hemåt igen.

Skärmklipp7

Strax utanför samhället gick han. Tunn jacka och jeans med ett papper i hand. Vädret var, som sagt, ett riktigt dyngskitväder. En och en halvtimmes gångväg till Vida Vättern.

Skärmklipp8

Det är 1,5 mil ner till Vida Vättern där flyktingförläggningen för ensamkommande barn ligger. Jag stannade och plockade upp honom. Han kunde väl vara runt 40-45 och pratade endast några ord engelska. Detta med ensamkommande barn ska det vara innan det skulle bli flyktingförläggning för att slippa protesterna. Det protesteras alltid i de här sammanhangen.

Lm Ericsson

Han var en kopia av en jobbarkompis jag hade på LM Eriksson. Han var från Jugoslavien och hade alltid en massa idéer om saker han ville uppfinna. Han testade alltid sina idéer på mig.

översvämning

En gång skulle han bygga en signalanordning som larmade när badkaret var på väg att svämma över. Säkert på förekommen anledning, för han såg tämligen nyskrubbad ut.

Skärmklipp9

Den här snubben var från Syrien, sa han, men verkade inte vilja prata om det. Förståeligt, vem vill prata om att ha varit i helvetet. Det blev tyst. Jag har plockat upp flyktingar tidigare och skjutsat dem ner till Vida Vättern. Brukar ändå sticka dit och titta på den fantastiska utsikten.

ArgMorsa

Det finns två saker som jag ärvt av morsan, tycker inte om att prata i telefon och tycker inte om när det blir tyst i rummet. Om inte Kommandoran är hemma, snackar jag med katterna. Nu var det tyst i rummet och rummet var inte stort. Bilen alltså.

Skärmklipp10

Då kom jag på vad att göra. Han skulle få in första lektion i svenska. Vad kan vara mera lämpligt?

vädret

Vad pratar man om i Sverige? Jag saktade ner farten. Med engelska och teckenspråk lärde han sig:

”Det är kallt ute.”
”Det regnar.”
”Bil.”
”Väg.”
”Vi åker bil på vägen.”
”Vättern är en sjö.”
”Skog.”

Skärmklipp12
”Nu är du hemma.”
”Det är varmt inne.”
”Hej då.”

Han var med på notorna och fick till uttalet. Han såg glad ut, tog i hand och tackade. Det var ingen SFI, det var språklära i språktaxin.

Skärmklipp13

Undrar vad de gör där inne i matsalen, där de sitter hela dagarna. Tittar på TV? Får de lära sig något eller måste de ta sig till en läroanstalt? Det är tyst om flyktingförläggningen eller rättare sagt förvaringen.

Detta inlägg publicerades i Minne. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Språktaxin

 1. Ankie Linder skriver:

  Känner igen mig i dig … att behandla individer med respekt, men … skrika om dålig invandringspolitik. Det är en stor skillnad!!

  • Janne skriver:

   Så är det. Det är oftast inte fel på individen men politiken suger och den är inte till fördel för invandrarna precis. Inte till vår heller. Men försök att få det vänsterorienterade Sverige att förstå det… 😀

 2. Ruth i Virginia skriver:

  Jag tycker att pensionärer som inte har annat att göra,
  skulle vilja voluntera med att undervisa flyktingar i svenska.
  Sverige är ju fullt av pensionärer och fullt av flyktingar.
  Skulle man inte kunna göra ett lyckligt ”äktenskap” mellan de två?
  Nej, jag pratar inte om dej personligen, för du har ju fullt upp med
  Kommondoran och Norpan plus Skorpan – MER än nog. 🙂

  • Janne skriver:

   Jag skulle gärna ställa upp några timmar varje dag men jag tror inte läroinspektionen skulle bli så glada över den svenska de lärt sig. Med kunskaperna skulle de dock kunna få jobb i vilken drängstuga som helst. 🙂

 3. Ama de casa skriver:

  Himla bra gjort av dig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s