Slutshoppat

Senaste tiden har jag beställt, beställt och beställt på nätet. Efter det har jag beställt. Visserligen nödvändiga saker till spisen och kakelugnen. Ja, de var väl trädgårdstomtarna då som var en present till Lotta.

spisen

Bara till spisen har det gått på 3000:-. Här har leran på ugnstaket smetats på, förresten. Det är ett och halvt kilo järnspån i leran. Varför? Säg det.

Värmeljus

Värmljus i ugnen för att leran ska torka i lagom fart. Nu kommer det funka att baka i ugnen. Tänk er, vedugnsbakade kanelbullar och rågkakor.

lucka

Värmen ska regleras med ett spjäll som ska sitta bakom den här luckan. Spjället saknas, som ni ser. Hittade en gammal lucka med spjäll nere i Dfs, men den passade inte. Gick in på nätet och konstaterade att lucka med spjäll skulle gå på 459:- plus frakt. Nej, nu får det vara slutshoppat, tänkte jag. Måste hitta på något själv.

järn

Hade det gamla trasiga brännjärnet från spisen, 5 mm tjockt.

Ämne

Fick till en bit som passade bakom luckan.

Borrat

Mätte och började borra. Det blev åt h…. Fick kassera biten och göra en ny.

Mall

Gjorde en mall av tunn aluminiumplåt som passade med hålen i luckan.

målat

Lade mallen på den nya järnbiten och sprayade. Sedan ska jag borra mitt i de vita prickarna på järnbiten, men det får bli i morgon. Färgen ska torka. Har ni hört mig säga torka tidigare? Nu är det mörkt och middag.

PS. Vi kände knappt av stormen. Vi låg tydligen på gränsen. DS.

Detta inlägg publicerades i Sysselsättning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Slutshoppat

 1. Jari skriver:

  Är imponerad av hur duktig och driftig du är!!

 2. Hillevi skriver:

  Skulle just skriva exakt samma som Jari här ovanför! Applåd. Lite roligt är att även i min spis står just fyra värmeljus för att torka leran som meckades dit idag (av hantverkare). Jag fick ett nytt spjäll till min lucka. Tidigare använde jag en bit aluminiumfolie, primitivt värre men det fungerade.

  • Janne skriver:

   Tack! Jag hörde applåden 🙂 . Lustigt att vi är i samma läge med järnspisen. Vi använde också aluminiumfolie i vintras. Lite trickigt men det fungerade. Får se om jag får till spjället.

 3. Ama de casa skriver:

  Jag har också en spis och ibland tar jag mig ett järn. Så jag förstår precis hur det är. Eller inte… 😉

 4. Mats skriver:

  Varför är Vättern så blå ?
  Skö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s