Kroppsarbete

Fortsatte med trädgården idag. Låg växter och ris överallt. Som man bäddar får man ligga eller som man röjer får man städa.

lass

Vart jag ska ta vägen med det här vågar jag inte nämna men hon fick sin veckotidning idag.

Hem ljuva hem2

Passade på att besöka mitt andra hem. När jag kliver in där brukar jag säga ”Hem ljuva hem” som en hälsningsfras. Tänker på Robert Gustafsson som ”Greger” i Nile City. (Greger i porraffären). Kollade efter takpapp till vedboden.

Plocka riset

Hemma igen var det bara att fortsätta med riset. Plocka ris är ingen höjdare. Funderade på om jag inte skulle kunna använda Mulle och jag kom på det. Backade ut med plogbladet nere, fem vändor så hade jag fått ihop två kärrlass. ”När det drar ihop sig till kroppsarbete blir den late uppfinningsrik”.

rötterna

Fortsatte med att gräva bort rötterna efter buskarna.

koka

Det blev en hel koka med rötter. På tal om koka, till middag blev det ångkokt Falukorv med potatis och pepparotssås. Detta är min absoluta favorit.

Potatisen ska vara den mjöliga King Edward och Falukorven ska vara av bra kvalité. Vi köper Vaggeryds Falukorv. Lithells och Scan platsar inte.

Det här med att koka mjölig potatis bangar många för, bara för att den kokar sönder. För mycket vatten och för hög värme gör att de kokar sönder.

Aldrig mer än 2 cm lättsaltat vatten i kastrullen oavsett hur mycket potatis man lägger i. Vill man ha kokta morötter till, så läggs dessa i botten med potatisen ovanpå. Samma mängd vatten. Lägg ett lock på kastrullen. När det kokar, vrid av värmen till svag värme så den småkokar. Efter 10 minuter, lägg i korvskivorna (2-3 cm tjocka) ovanpå potatisen. Efter 20 minuter till är det färdigt, känn på potatisen med en sticka. Aldrig mer värme. Korven har kokats i ånga vilket gör att alla smakerna finns kvar. Gör en Béchamelsås och lägg riven pepparot i den efter behag. Senap är ett alternativ till pepparroten. Totaltid i kastrull: 30 minuter.

Ångkokt falukorv

Favoriten, Ångkokt falukorv. Oslagbart!

Det här inlägget postades i Mat, Sysselsättning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kroppsarbete

 1. Ama de casa skriver:

  ÅÅÅÅ!!! Jag tror att jag förstÅÅÅÅr. 😉

  Här nere får vi nöja oss med Lithells falukorv. Jag är glad att det finns sån åtminstone. För vad vore livet utan falukorv?
  🙂

  • Janne skriver:

   Du var först å får det åtråvärda priset: Hårra Hårra Hårra! Finns det inte annat så går Lithells också ner. I brist på Falukorv får man äta Falukorv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s