Fiskeäventyr 2013 #2

Att fiska seriöst betyder att man går upp mycket tidigt och ger sig iväg ut på sjön.

sovmorgon

Det gjorde inte vi, vi tog sovmorgon till 9.20. Tommy är uppe 5-6 varje dag, vardag som helg och behövde få sova ut. Fisken hade i alla fall gått och lagt sig vi det här laget.

Annat var det på 70-80 talet när jag var uppe och jagade snålvarg (gädda) vid 4-tiden på mornarna. Minns att jag alltid var vrålhungrig när jag gav mig iväg ut på sjön.

rabarberlandet

Då sov vi i huset längst till höger och svärföräldrarna i den stora stugan med kök. Där fanns käket men jag ville inte gå in där 4 på morgonen och slamra. Följden blev hungrig. På det ställe där bilden är tagen, fanns rabarberlandet. Hände att jag stod där och tuggade rabarber på morgonen för att stilla den värsta hungern. Ingen höjdare med rå rabarber på morgonen. Käkarna låste sig. Att göra mackor kvällen innan tänkte jag aldrig på.

Frukost

En frukost i lugn och ro.

Ingmarsö

Klockan blev över 10 innan vi kom iväg. Passade bra för vi tänkte handla lite i affären på Ingmarsö. Sådant vi glömde igår.

Idyll1 Idyll2

Idyll3 idyll4

idyll5 idyll6

Flakmoppe idyll7

Mycket att titta på i skärgårdsidyllen men till slut var vi framme.

Handelsbod

Öns handelsbod. Vi handlade lunch för morgondagen och gav oss iväg.

mot Ljusterö

Mot gäddvikarna på Ljusterö.

Sjökort

Mycket grynnor så sjökortet är ett måste.

Fika2

Måste var också fikat innan vi doppade dragen i vattnet. Tänk vad fel det blivit om jag stavat dragen med 2 stycken g.

Blåstång

Sen nötte vi vikar. Kastade och kastade. I bästa fall fick vi upp blåstång vilket tyder på att vattnet är bra just där. Sjön suger. Vi blev hungriga.

Badviken

Åkte till badstranden och grillade korv.

Bad

Badstranden där knoddarna badade på 70-90 talet. Här kunde jag också gå och hämta gädda när jag ville. Var som ett skafferi. En gång hade jag fixat en gädda till söndagsmiddag. Svärmor höll just på att förbereda maten när en bil med gäster dyker upp. Åh herre gud, säger hon, kommer dom nu? Jag som inte har mat så det räcker. Lugn, sa jag. Jag går ner och hämtar en till. Gick ner till badstranden och fick en gädda* på första kastet. Rensade och överlämnade till salig svärmor. Alla åt och blev proppmätta. Det var väl en fiskehistoria som heter duga? Från den dagen bad alltid svärmor mig om en gädda när det var dags och det fick hon.

Nu var det inte gädda på lunchmenyn.

Fotade

Tommy tog en bild på lunchen.

apade efter

Jag apade efter. Synd att det inte finns doftbilder eller det kanske finns?

slang med halka

Färdiglagat. Finns det något bättre när man är ute?

Fiskbete

Vi fortsatte nöta efter lunchen. Helt hopplöst, vinden kantrade** hela tiden. Kommer man till ett ställe där man vet att det brukar hugga, så behöver man bara kasta max 10 kast för att få något. Har man inte fått något är det bara att byta ställe. Vi fick inget, så vi åkte tillbaka till Gistholmen. Vi hade 2 dagar till.

Bastu

Vedeldade bastun hägrade.

dricka

Bastun satt fint. Även drickat.

dopp

Ett dopp efter bastun. Tommy gjorde det men inte jag. Konstaterade att det var snorhalt på berget nedanför trappan. Det är en fördel med att vara äldre; man ser farorna och undviker. Fegt när man var yngre.

farleden

Kvällen hade slutat med att räddningstjänsten hade draggat efter gubbe i vattnet utanför.

middag

Vi hade egentligen tänkt grilla men det var sent. Fick bli färsk spagetti med köttbullar på burk. Så kallad husvagnsmat. Vi slafsade ikapp.

kortspel

Avslutade kvällen med kortspel; Chicago och Svarta Maja. Tommy somnade kvickt. Jag tog fram datorn och skrev ”Har räknat riskorn, del 2”. Döfött blogginlägg. I morgon skulle det minsann bli fisk….

*Gädda, recept:

Ta ur fisken, skär upp och ta ur innehållet. Spräck inte gallblåsan som sitter långt fram. Skrubba invändigt och fjälla. Salta och peppra fisken i magen. Lägg i mycket persilja och smör. Persiljan tar bort den råa fisksmaken. Lägg på en smörjd plåt med magen nedåt. Kör i ugn på 200 grader. Efter ett tag när smöret i gäddan smält, ös upp smöret på gäddan. Efter en halvtimme i ugnen, slå på grädde. Ös några gånger till. Det ska vara fin färg på gäddan när den är klar. Ni märker vad fin färg är.

**Kantrade. Vinden byter riktning. Bästa vinden där vi fiskade är sydost. Sämsta överallt är nordanvinden. Nordan är ”fiskfösarvind”, all fisk försvinner.

Detta inlägg publicerades i I Stockholm, Mat, Nöje. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fiskeäventyr 2013 #2

 1. Ama de casa skriver:

  Himla tur att det är så gott med korv när man är ute och fiskar 🙂

  • Janne skriver:

   Gott med korv är det alltid men speciellt ute! 🙂

   • Ama de casa skriver:

    Ja, men jag menade närmast att man sällan får nån fisk… 😉

   • Janne skriver:

    Jag tror aldrig jag ätit fisk när jag när jag varit ute och fiskat. Annat är det om man får forell, röding eller något sådant som man kan tillreda över eld. Gjorde ni inte det när ni bodde däruppe i norr? 🙂 Så även om vi fått fisk så hade vi inte ätit den ute. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s