Har räknat riskorn, del 1

Ni kanske hört talas om den gamla historien om riskorn på schackbrädet, som finns i flera versioner. Alla går ut på samma sak.

Schackbräde

Om man på den första rutan lägger 1 riskorn, på den andra 2, på den tredje 4 och dubblar hela tiden, så blir det väldigt många riskorn på schackbrädet som har 64 rutor. Många har inte trott att det skulle bli så många. Läs HÄR från Wikipedia.

Det blir totalt 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner. Säger mig inte ett dugg annat än att det är ett stort tal. Måste ha en värde som jag kan förstå, annars förblir det bara ett ”jaha, det var ju mycket”. En gång för alla, ska jag ha reda på hur mycket ris det blir i praktiken. I stället för att lösa korsord så kan jag ju räkna ut det.

räknaris

Det här är 300 riskorn och ryms i 5 milliliter. Ingen glädje med att räkna riskorn, kände mig som en dåre men nyfikenheten drev mig. På 10 milliliter ryms det alltså 600 riskorn och således 60000 på en liter. En liter är lika med en kubikdecimeter vilket det behövs 1000 av för att fylla en kubikmeter. En kubikmeter rymmer därmed  60.000.000 riskorn.

En standard lastbil lastar 12 kubikmeter, säger vi. Då lastar den 720.000.000 riskorn. 720 miljoner.

Sedan överlämnar jag till läsarna att räkna ut  18 446 744 073 709 551 615 delat i 720 000 000 för här blev jag trött. Fortsätter när jag är pigg. Det blir väldigt många lastbilar. Om inte annat kan ni kanske kontrollräkna mina beräkningar. Ni behöver inte räkna riskorn för det är skittråkigt.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Har räknat riskorn, del 1

  1. Ama de casa skriver:

    Hahaha! Det verkar som ”nån” har för mycket fritid… 😉

  2. macilane skriver:

    Du berättar ju allteftersom allt gott som du äter hemma och på dina utflykter och då ber jag dig titta på något som jag inte räknar riskgryn på, hehehehe.
    Jag lagar till spenatrisotto – kolla det du!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s