De ständiga hoten

Efter drygt 14 dagar av förkylning eller vad det nu är, känns det som att livet återvänder. Lotta är fortfarande hängig. Jag åkte till Hästholmen där de har en handelsträdgård. Lotta vill ha jord till sina grödor som hon ska sätta i det närmaste. Tyvärr är det stängt fortfarande.

Vättern1

Passade på att se på Den andra kvinnan, Vättern.

Vättern2

Den är ovärderlig när det gäller att ladda batterierna.

Vättern3

Så fridfull och mäktig den är, tänker jag. Men det är bara vad man tror.

igloo

Det var en annan kvinna här också. Vad hon höll på med står på skylten. Jag blev nyfiken och snart var samtalet igång. Det hon berättade, gjorde att jag glömde att fotografera själva igloon. Vättern är ständigt under hot. Många och stora intressen gör allt för att få den förstörd och det är folket, den vanliga människan, som gör allt för att rädda den. Rörelsen Aktion Rädda Vättern är ett ständigt verksamt nätverk.  Många männsikor får sitt dricksvatten från Vättern.

Ett av de nu största hoten är gruvnäringen, som vill bryta järnmalm i Vättern och Neodym* i ett stort dagbrott*, motsvarande 160 fotbollsplaner, 1,5 km från Vättern. Riksintressen heter det.

Försvaret, de som bara kan försvara oss en vecka i händelse av invasion, vill utöka sin flygverksamhet väsentligt över Vättern under de närmaste åren. All högbebyggelse kommer definitivt att stoppas. Läs vindkraftverk. Betänk vad det också betyder i form av buller och spill.  Riksintressen här också. En och annan Jas 39 kommer väl att plurra och dessutom i de bästa kräftvattnet. Sen ska väl jänkare, engelsmän, tyskar och fransoser hit och samöva (skita ner). Tar de hit ryssarna också, så lär hela Vättern bli full med skrot. Ryssarna (Sovjet) har faktiskt trollat bort Aralsjön, så de är säkert villiga att hjälpa till med förstöringen.

*Neodym används bl.a för att tillverka starka magneter i hårddiskar. Behövs inte i det som nu finns, Solid-state drive, SDD-diskar som byggs på halvledarteknik.

*Dagbrott

dagbrott

Kommer påverka grundvatten, vattentillförseln till Vättern, frigöra uran, torium och radon i vattnet.

Detta kommer kanske att ske ca 2 mil söder om Skorpan. Av Tasmet AB som är ett svenskt dotterbolag till Kandensiska Tasman Metals Ltd. Provborrningar pågår.

Tänk om det är så illa att det blir skit i brunnen och inget kräftfiske. Fler inlägg lär följa i detta angelägna ämne. Nu har de en själ till i nätverket.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De ständiga hoten

  1. Ama de casa skriver:

    Oj vad vackert! Hoppas verkligen att den (hon) får fortsätta att vara frisk.
    Och ni med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s