Bilentusiasten

Bilsemester har man varit på ett antal gånger i livet. Ta dagen som den kommer och åka runt och kika på platser. Snackade med min bror för ett tag sedan. Kommer du ihåg när vi tog med morsan på bilsemester, frågade han. Javisst kommer jag ihåg den, svarade jag. Den där i Norrland när vi åkte alla tre. Eller fyra blev det eftersom jycken var med. Mor var en riktig bilentusiast. Hon hade inget körkort men älskade att åka bil. Hon hade också en pärm med bilder på gamla bilar. Att det här handlar om ett minne, förstår ni nu.

2 bilar

Vi åkte i två bilar och turades om att ha morsan. Här tar morsan en bild av brorsan som kör en Impala -63. Anledningen till att vi åkte i två bilar var att hon ville stanna så fort hon såg en kiosk eller ett fikaställe. Så tuggade hon på godis hela tiden. Det var svårt att hänga med när hon körde upp gottpåsen i ansiktet var 5:e minut. Den som inte hade morsan i bilen kunde ”åka av sig”. Vi bestämde träff någonstans så fick morsan bestämma vad hon ville göra.

Tännforsen

Tännforsen var ett måste när vi for genom Jämtland.

Hummeln

Åreskutan var också ett måste. Bilden är tagen när jag åkte ensam med mor och hunden några år tidigare. Frågan är hur vi fick upp hunden hit. Det gick ”korgar” hit så han måste väl hängt med i en sådan. Nalle tycks iallafall njuta av utsikten.

Kapitän

Det där med att ”åka av sig” fick sina följder ibland. Här hade jag bränt i 160 i en kvart och också bränt generatorn. Som tur  var hade vi två bilar, så det var bara att hämta delar på närmaste verkstad eller skrot. Verktygen hade jag i skuffen. Den grundmålade flygeln såg ut så där hela tiden jag hade bilen (Kapitän -64).

Nalle

Nalle måste man ha bunden, annars pep han iväg. Jag kan svära på att han hade kyckling med ris i den gula skålen. Vi andra levde på grillkorv hela veckan.

elak

Ibland blev det lite för mycket. Bror min har en coolare attityd. Nåja, det där fick jag igen av äldsta dottern senare i livet. Jag vet precis hur hon kände.

riksgränsen

Framme vid resans mål. Lite utflykter härifrån åt alla håll sen gick det hem i 120. Vindrocken hade jag snott i lumpen på ett raffinerat sätt för de där var ”bevakade”. Först ”tappade” jag fodret och fick ett nytt. Ett foder ”plus” alltså. Det blev utredning. På repmånaden ett år senare så ”tappade” jag själva rocken. Nu en komplett vindrock i mina ägor. Perfekt fiskerock. Tror det är preskriberat nu. Det blev sista bilsemestern med mor för sedan fick vi egna familjer.

Vi fortsatte att prata om morsan och hennes bilåkande, bror min och jag.

körning

En gång tjatade hon till sig att få följa med honom till Gävle på en körning. Jodå, det blev en heldag, fika, godis och till och med museibesök i Gävle. Det som skulle ta 4 timmar tog 8.

Gatukök

Här i Södertälje har jag varit många gånger med morsan på så kallad ”korvtripp”. Det bästa hon visste. När man var yngre kunde hon säga: Du får full tank om vi åker till Södertälje. Hon visste att jag körde omkring på bensinångorna i tanken. Soppan kostade 65 öre litern. Det där blev en tradition genom åren.

volvo-850-turbo-s

Så fort jag hämtat ut en ny leasingbil (lånade fjädrar), så ringde jag morsan. Vad gör du ikväll? Hennes motfråga: Har du blivit med bil? Så tog vi ”invigningstrippen” till Södertälje. Jag bjöd på korven och hon behövde inte betala soppan heller. Fast det gick i 140 för det gick inte att köra saktare av någon anledning,  men det märkte hon inte.

Detta inlägg publicerades i Minne. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bilentusiasten

 1. Lotta skriver:

  Fina minnen… Underbar läsning! Jag tycker mig minnas Oves gamla lastbil. Kan det vara möjligt?

 2. Ama de casa skriver:

  Håller med Lotta – underbar läsning och underbara bilder 🙂 Camping har inte vi vuxit ifrån ännu 🙂

  När jag såg den där Opel Kapitänen så kom jag att tänka på när Anders nyss hade tagit körkort och var fyllechaffis åt en ganska speciell kille. Han körde då en Kapitän och när dom kom till Max (där alla samlades när dom hade stängt Folkets Park för kvällen) så for gasen i botten, gick sönder alltså. Det var ingen vajer som på nutidens bilar, utan en massa stag som hängde ihop. Dom hade ”hoppat ur led”. Anders som är en händig man fixade ihop dom där igen. Det blev dock lite fel. När han hade gasen i botten så stod han still och ju mer han lättade på gasen, desto mer gasade bilen på. Haha! (Jodå, han gjorde om och gjorde rätt 🙂 )

  Jag sa att det var en ”speciell kille”. Ett exempel. Anders satt och väntade utanför Parken och killen var precis på väg mot Kapitänen. Anders sa till en brud: Vill du se nåt kul? Det ville hon.
  Anders sa till killen (som faktiskt ägde bilen): Du, backspegeln sitter kvar?
  Äh va faaan? sa killen och rev loss den 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s