Jordkällaren

Inte så mycket att göra nu när jag är lite risig. Har gått runt och kollat lite och längtar till att få köra igång igen. Gästrummet, gärdsgården, trädresterna och fällorna för mullsorken för att nämna något. Det är väl bara till att hålla sig lugn ett tag till, annars går man väl och hostar långt in i maj. Bara det nödvändigaste måste göras och vad det är vet ni säkert vid det här laget. I morse blev det 2. Vadå 2? Gissa!

jordkällare på håll

Så ser jordkällaren ut på håll. Den som ska bli mitt renoveringsobjekt. Se inlägg Renoveringsobjektet.

jordkällaren nära

När jag omkring här i somras och tittade, tillsammans med W, så sa jag ”vad bra att det finns en jordkällare”. Han ruskade bara på huvudet och svarade ”den där”. Jag förstod att han inte var nöjd med den. Jag utvecklade inte det hela. Så här i efterhand förstår jag vad han menade. Tittar man på den, så vinner den inga skönhetspris.

exempel1

Så här ska en jordkällare se ut.

exempel2

Eller så här, men jag har inte sten så det räcker. Stenen måste jag ha till röken. Om jag nu inte önskar mig en eller två stenar av de som kommer hit. ”Ska vi ta med något? Ja, några stenar eller kattskallar som sten kallas av den storleken, det är allt”. Gubben, som en gång i tiden samlade Meccano, samlar nu på sten. Från teknik till stenåldern.

jordkällaren

Ser man den från andra hållet, så ser den ut som ett hus som blivit begravt i en lerflod. Taket har kommit till för att den läcker. Fast den är inte tät ändå.

Jordkällargolv

Det syns tydligt att den läcker in. Jordkällaren ligger i en bergssluttning. Det är inga floder, så vi kan använda den ändå, som ni ser. På vänster sida finns ett gjutet vinställ. Lotta vill ha potatis och morötter här och då måste det vara torrt.

Valv

Så här byggde man förr då jordkällaren var en viktig del till att förvara livsmedel. Riktigt valv av stora stenar. Det här måste man vara rädd om och inte rusa iväg.

raserad

Vi vill inte ha det här resultatet. Några små steg i taget. Tänka, Googla och sedan göra.

träd

Finns en del att bita i. Det här trädet, var tar rötterna vägen på det? Jag kan ju inte tänka mig att det ”står på ett ben” utan har säkert ”snikat in” sig på något sätt.

Så här ser mina idéer plan ut i nuläget:

– Gräva upp på ovansidan och dränera. Ingenting på sidorna för jordmassorna håller väggarna lodrätt och därmed valvtaket på plats. Måste vara ett kraftigt tryck utåt sidorna. Täta ventilationen in så vi slipper fladdermusen. Sen kan det laddas med potatis och morötter.

– Ta bort en liten bit av tegeltaket i taget, spola bort all jord med högryck och fylla alla springer med betong. Trycka ner stående armeringsjärn i sprickorna med betong. I det här läget kommer det att bli geggigt därinne. Helt säkert. Potatis och morötter ut.

– När hela taket är gjort, på med armeringsnät och sedan ett betonglager över hela. Därefter potatis och morötter in igen för att stanna.

– Sedan blir det sidorna.

Nu är vi framme vid år 2031 ungefär och gubben orkar bara spela Yatsy.

Vi får se.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jordkällaren

  1. Ama de casa skriver:

    Bara ordet ”källare” får mig att rysa en aning. Vårt Chateau i Sollentuna hade ju en sån… Jag är glad att bo på femte våningen nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s