Privat övningskörning

Detta är ett minne från tiden i Björkhagen.

Ove

Min bror är en flitig själ. Han har alltid arbetat, tror han jobbade när jag fortfarande gick i blöjbyxor, trots att han bara är 5 år äldre.

Ford Transit MK1

Ett av de jobb han hade, var att köra däck i en Ford Transit. Såg ut som denna fast blågrön. Det stod Michelin på den också. Jag gick i plugget och hade inte uppnått moppeåldern än. Varje lunch åkte han hem och käkade. Så ofta jag kunde, så passade jag på att vara hemma vid hans lunchrast. Firmabilen stod på gatan.

bilnycklar

Brorsan la alltid bilnycklarna på hallbyrån. Jag såg min chans och lånade nycklarna.

eslövsvägen

Det blev övningskörning i smyg. Hann lära mig en hel del på de där 5-6 vändorna på Eslövsvägen varje gång. Parkerade bilen på samma ställe och la tillbaka nycklarna, 60-talet var härligt. Min bror märkte aldrig något.

saab

Vid den här tiden hade brorsan en sådan här, som han ibland körde omkring i på fritiden. En SAAB 93 av årsmodel 1960. Saxomat, något halvdant automatskit. Det värsta är att jag var med som ”rådgivare” när han köpte skräpet för 3000:-. Förlåt mig, broder.

mek

Så här såg den nog snarare ut. Han körde inte så mycket, vi mekade mest. Vi tänkte fixa till den helt.

motor

Vi plockade isär hela motorn. Det var inte så komplicerat på den tiden och speciellt inte på en Saab. Som en stor moppemotor.

Skitigt badkar

Morsan blev inte glad över att vi pytsat 25 liter fotogen i badkaret och tvättat hela motorn där. Skitranden i badkaret satt kvar så länge jag minns. Fotogenen var billig och fanns att köpa i pump på bensinmackarna. Rakt ut i avloppet. Tror inte det fanns en enda råtta i den delen av avloppssystemet. Vi målade motorn med värmebeständig motorfärg och satte tillbaka den. Motorn såg ut som ett smycke i en skottkärra.

Ic

Gör-det-själv på IC (IC blev OK blev OK/Q8) besökte vi ofta. Även det var billigt på 60-talet, så billigt att man kunde hänga där. Enda begränsningen var öppettiderna. En gång (den sista med Saaben) var vi där och mekade. IC-anläggningen låg nere i Hammarby fabriksområde. När vi var klara så provkörde vi. Körde upp mot gamla Skanstullsbron i vinterväglag.

Ren stolpträff

Där tog det stopp. Brorsan lämnade in Saaben på en verkstad i stan. Så kom han hem till lunch som vanligt i firmabilen. Fan, jag ska hämta bilen i dag och jag hinner inte dit, sa han lite uppgivet. Varför, frågade jag. Jag kan inte lämna firmabilen vid verkstaden. Jag kan köra hem den, svarade jag. Kan du!!!??? Ja, den där har jag kört många gånger. Inga följdfrågor ställdes, men han räknade nog ut hur det hade gått till. Vi åkte till Engelbrektsplan och hämtade bilen. Vi körde hem, han före i Saaben och jag efter i firmabilen. Gick hur bra som helst. Som en uppkörning utan kontrollant.

Saaben försvann ganska snabbt efter detta. Brorsan uppgraderade sitt bilinnehav.

Nycklar med vingar

Mina möjligheter till privat övningskörning försvann också av någon underlig anledning.

Detta inlägg publicerades i Minne. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Privat övningskörning

 1. Lotta skriver:

  Fina, roliga minnen… 🙂

 2. Ama de casa skriver:

  Haha! Härliga minnen 🙂

  När min pappa var ung så hade han en Crown Victoria tillsammans med sin bror. Dom bodde ute på landet. (Pappa har berättat att det var förmodligen enda anledningen till att han fick vara med i hockey-laget, han hade en stor bil… 😉 )
  Nåväl. Min faster och farmor tyckte att det var skämmigt att det bara var grabbarna som hade körkort och tyckte att dom också skulle fixa det. Så dom tog forden och övningskörde. Med varandra 🙂

 3. Ama de casa skriver:

  sv: Välkommen till Skorpan? Är gästrummet klart nu då? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s