Ampereoljan

Ni kanske läste det i inlägget ”I kväll krånglade det”, ”om man sprayar med lite ampereolja mot masten…..”. Ampereolja, finns det? Det var stort skämt förr.

För 48 år sedan började jag arbeta på LM Ericsson i Midsommarkransen. Direkt efter grundskolan. Inga problem med att få jobb på den tiden. Det var i stort sett bara att visa upp sig, så hade man jobbet. Gymnasiestudier var inget alternativ för mig då. Skoltrött till förbannelse och halvdana betyg.

Lm Ericsson

Den här fabriken blev min arbetsplats fram till militärtjänstgöringen på Gotland. Här jobbade också bästa kompisen som jag har sedan 7:e klass. Vi började som ”provare” vilket innebar att vi leveranstestade telefonväxlar. Jag läste matte, engelska och lite annat via korrespondenskurser på kvällarna.

avdelning

Det såg ut ungefär så här fast lite mer gyttrigt. Folk på rad som slet med sina accord medan förmän övervakade. En förman var bra, men han stod så länge och snackade, att man blev orolig för om accordsjobbet skulle gå ihop sig. Det gjorde det alltid för han la på lite extra i slutänden, väl medveten om sitt fördröjande beteende.

Reläsats2  reläsats

Vi testade reläsatser som ingick i telefonväxlar. Personalen var allt ifrån spolingar upp till gubbar. De var en rå ton och de äldre körde ofta med de yngre. Kom det någon ny förmåga som såg lite vilsen ut, så skickade någon äldre upp honom till verktygsförrådet för att hämta ampereolja. Gubben ”Branten” som satt där uppe på ”hyllan” blev oftast förbannad och snäste åt nykomlingen. ”Här finns för fan ingen ampereolja” varmed nykomlingen återvände till skratten och förnedringen. Så fanns tjejerna också i massor. De satt mitt i avdelningen och lödde i reläsatserna. Många var finländska skönheter som gjorde att man fick skärpa sig till max för att få ihop accordet. Synd bara att det aldrig blev några firmafester där på avdelningen. Sedan blev det rationalisering. Det kom in några robotar på avdelningen. Kompisen och jag jobbade tillsammans på en.

LM Eriksson

Jag i förgrunden och en äldre kollega som hjälpte till. Vi körde 2-skift och jobbade på accord. Eftersom det var nytt så hade priserna inte blivit de rätta. När kompisen och jag jobbade kvällspasset, så gasade vi på ordentligt. Vi hade oftast gjort och tjänat ihop det vi skulle runt 22-22.30. Vi hade arbetstid till 24 och fick inte gå tidigare. Vi kunde inte göra mer för då hade priserna sänkts och det hade blivit sämre för de andra skiftlagen. Vad gjorde vi då? Fikade och jävelstyg. Musiken stod alltid på max, ”Beach Boys” ekade mellan väggarna. Någon gång byggde vi en kanon av rör och polvände kondensatorer. Small som fan. Så kunde vi alltid köra ”racet” in på den andra avdelningen och tillbaka, en rundbana på minst 200 m.

Pallyft

Vi körde på en sån här. Funkar utmärkt som en spark. Vi körde en och en på tid.

Gummidörrar

På några ställen var det gummidörrar som man brakade igenom med full fart. Vid ett tillfälle höll kompisen på att ta livet av nattvakten som kom på andra sidan. Vakten slängde sig undan i sista sekund. Senare såg vi vakten smyga efter väggen, när han hörde dundret och närmade sig gummidörrarna.

Det var då och någon ampereolja fanns inte.

Härom kvällen lyste inte den lilla lyktan nere vi jordkällaren.

Lykta1

Jag skruvade bort lampan.

Ärgad lampa

Den var full med ärg. Elsystemet är 24 volt vilket innebär att det är hög strömstyrka(ampere). Brukar ärga med tiden.

Ny lampa

Köpte ny lampa och skruvade dit. Forfarande inget lyse.

Reflektor

Tog en bild upp i lamphållaren. Ärg, ärg och åter ärg. Ska jag behöva skruva isär och göra rent, frågade jag mig själv. Nej, för knöligt nu.  Jag tar ampereoljan.

ampereoljan

Det här är ampereolja. Ett universalhjälpmedel när det kärvar. Den är riktigt bra.  Tror den hjälper mot mjäll, fotsvett och ohyra också. Baksmälla är väl knappast troligt men iallafall.

Bilbatteri

Jag har använt den när något bilbatteri sett ut så här och när verktygen varit långt borta. Har fungerat även då. Några duschar och vänta ett litet tag.

Tog några duschar upp i lamphållaren och skruvade i lampan.

Lykta2

Ljuset återkom till Skorpan. Jag undrar vad de gamla kufarna på LM Ericsson sagt om detta. Skratten hade nog fastnat i halsen på dem.

Detta inlägg publicerades i Minne, Sysselsättning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ampereoljan

  1. Ama de casa skriver:

    Det är så roligt att läsa dina inlägg från förr – blandat med nytt. 🙂

    sv: Vi bara älskar dina inlägg, bara vi kommer hem igen ska du se att Spanienstatistiken skjuter i höjden igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s