Unkislunchen

Detta beskriver en mycket god måltid som jag återkommit till under snart 50 år. De flesta gångerna har den gått som lunch, därav namnet. Den funkar när en curlande morsa jobbar, som ungkarl, gräsänkling eller som idag när Kommandoran är på uppdrag. Vi kör igång direkt:

Börja med att koka ägg.

ägg

Lös- eller hårdkokta, spelar ingen rulle. Jag har förmånen att få använda hemmaproducerat. Kan verka lite skrytigt men det är isåfall inte meningen. Anpassa kokningen så att äggen är varma när de ska avnjutas i den kompletta måltiden.

Skär eller plocka ut två skivor av…

skivor

limpa. Tror inte att de finns annat än färdigskivat nu för tiden. Alla producenter gör allt för att vi ska orka med det fysiskt hårda arbetet i nutiden. Eller att komma över tröskeln och orka oss iväg till gymmet.

limpa

Inget annat än Skogaholm duger. Tro mig, inget annat blir bra. Jag har provat många varianter när ”Skogaholm” varit slut i affären. Tummen ned. En gång prövade jag med julvört. Spottade ut och dängde hela skiten. Vidrigt, men låt oss gå vidare…

Brödskivorna steks i rikligt med…

smör

Kan gå bra med Bregott också. Allt annat är en styggelse och hälsofarligt. Ni som föredrar margarin i alla dess former kan sluta läsa nu. Ni kommer iallafall inte få ut något av denna läckra anrättning.

Så här får basen i rätten absolut inte se ut….

Första försöket

ger en besk smak och är inte bra för ögat. Här delade jag ut kattgodiset…

Antihårboll

Anti-hårboll* och brast i uppmärksamhet. I med nya brödsskivor…

nästa försök

Shit! Förklaring: Kollade om kattdivan Skrajsan fått i sig godiset som hon blivit serverat på sitt rum i övervåningen. I med nästa skivor…

Tredje försöket

Nu fick jag nästan till det om det inte hade varit för den där j.vla..

brandvarnaren

brandvarnaren som bidrog med sitt ”hurrande” av förtjusning till de väggar av stekos som jag lyckats lägga ut. Att få tyst på en sådan kräver en tids pillande för att få bort batteriet. Blev distraherad av att det trummade kattassar på övervåningen.

Lite…

spill

spill blev det. Här har jag mycket att lära av Kommandoran som kan ”vakta ugnen” i timmar. Hon sitter bara där och tittar in i…

ugnslucka

TV’n på spisen. Till slut fick jag till det…

klart

Great stuff! Notera ostbrickan. Varje delikat måltid måste avslutas med ost. Här i form av 3 skivor av Billingeost på den varma brödskivan. Till dricka går det bra med…

mjölk

eller…

biran i taket

om man vill ta det lite högre; en Dansk bira.

Jag har försökt sprida den här rätten vid ett flertal tillfällen och fått respons enligt följande:

En fd kollega som äter allt: Låter inget vidare…

Kommandoran: Usch, vad snuskig du är!

Jag har fått receptet i arv av…Farsan

farsan. Jag var 9 år och stod och kollade när han gjorde den till sig själv en söndagförmiddag i Rågsved.

*Anti-hårboll. Hjälper mot hårbollar som katter får ur sig. Kanske ska ta och mosa pyllorna och blanda med något klynefett (fett av något slag på småländska), paketera och beckna på Tradera som ”lena hårfria ben”. De e väl en å annan köna som skulle gå på’t.

Detta inlägg publicerades i Mat. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Unkislunchen

 1. Ama de casa skriver:

  Hmmm… Med allt det där brödet som gick till spillo – klarade du verkligen att passa in så att äggen var varma? Fick du koka nya??? 😉

 2. Helene skriver:

  Antar att de smöriga och brända skivorna hamnade ute på fågel”smörgås”bordet?

 3. Lotta skriver:

  Supergott… Denna läckra anrättning har jag tillagat många gånger till mig själv! Men jag vill minnas att du brukade ha tre skivor bröd… Två med ägg och en med ost?!

  • Janne skriver:

   Helt riktig, 3 skivor bröd var det från början som du skriver. För några år sedan minskade jag till 2 för att det blev för mycket. Orkade inte. Jag kan ta 2 ägg iallafall för äggen är små.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s