Upp och ner

Det här med upp och ner är liiite konstigt. Speciellt om man färdas i det horisontella planet. Man säger ofta ”nu ska vi åka ner till Nässjö” eller ”upp till Stockholm”.  Ja, jag  vet det beror på kartan som….

man blev hjärntvättad med i skolan. Många är de gånger man stirrat på kartan och tänkt på…

tills lärarinnan ruskat om en. Hur som helst, på kartan ligger Stockholm uppe och Nässjö nere. Det kan ni kolla själva om ni vill.  Så det är egentligen ingenting att bråka om, kanske ni tycker. Stockholm uppe och Nässjö nere.

Så enkelt är det inte. När man åker från Stockholm till Nässjö så åker man uppåt. Nässjö ligger 314 meter över havet och Stockholm runt 30 möh. Det blir en skaplig backe. Ända gången det känns att man åker nedåt, är söder om Gränna där motorvägen går utmed Vättern. Sedan går det dock kraftigt uppåt igen tills man hamnar på höglandet. Om Nässjö hade legat 5 km söder om Stockholm så man sett det ligga däruppe, vad hade man sagt då? Åka ner eller åka upp? Förbryllande. Tänk vad enkelt de skulle vara om jorden var platt. Nej, förresten då blev det pannkaka av allt.

Sedan har vi det här ”att åka in till” och ”ut till” också. Alla de där upp, ner, in och ut är egentligen helt onödiga. Jag tror jag ska slopa det, det blir mindre att skriva.

Jag börjar med mina kategorier: Nere i Småland och Uppe i Stockholm.

Detta inlägg publicerades i I Småland, I Stockholm, Lek med ord. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Upp och ner

  1. Ama de casa skriver:

    Upp och ner är ungefär lika svårt för mig som höger och vänster. Jag kan åka ner till Sverige härifrån lika gärna som upp.

    Jag håller med om att det där med höjden över havet komplicerar det hela ytterligare. Åker man upp eller ner till Sierra Nevada för att åka skidor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s