Trajdagubben

Trajdagubben var min farfar Arvid. Vid sällsynta tillfällen så var han glad och då trajdade han på en liten melodisnutt. Tror det var min bror som gav honom namnet Trajdagubben. Han var ekonomisk också och hade en viss respekt med sig. Farmor kallade honom ”Östberg”. ”Kom med ut i köket pojkar, så ska ni få se”, sa hon alltid när vi hälsade på. När vi kom ut i det kalla köket på Frejgatan, så fick vi några spänn var. ”Säg ingenting till Östberg”, viskade hon. Sedan gick vi tillbaka in i rummet och höll pengarna hårt i fickan så det inte skulle klirra. Det var en viss spänning med farmors smussel och mynten i fickan när kom tillbaka in i sovrummet.

Därinne satt farfar och rökte på en fet cigarr, puffade ut ett moln och sa: ”Så lite man har men så bra man mår”. Han hade inte så lite, han hade sommarställe i Tullinge och så höll han på att bygga en villa på Värmdö (Saltarö). Inte nog med det så hade han också en moppe som gjorde 70. Min egen Zûndapp KS50 gjorde 85 och den var inte drevad*. Fast det var senare i livet, kom bara att tänka på moppen.

Morsan var inte glad åt farfar. Han tycke att hon skulle rensa ogräs på tomten i Tullinge. Hon var ju ”ledig”. Att hon sedan hade 2 grabbar, tvätt och matlagning struntade han fullständigt i. Sedan var det en rätt stor tomt de hade. Kommer inte ihåg att jag såg morsan rensa någon gång.

När farmor och farfar kom och hälsade på i Hägersten, så ställde morsan upp deras bröllopskort…

Morsan tyckte de såg ut som två svarta korpar på det kortet. Så fort visiten var avklarad så åkte kortet ner i byrålådan.

En gång glömde morsan att ställa upp kortet. Var har du gjort av bröllopskortet, frågade farfar.

Då såg morsan ut så här fast i yngre upplaga. Skamsen. Hon glömde aldrig mer att ställa upp fotografiet.

Den enda gången farfar visade en generös sida var när han köpte med sig en stor gräddtårta. Tyvärr, så var vi inte hemma. Farmor berättade att farfar hade blivit så förbannad att han…

kickade iväg tårtan när de kom ner på gatan.

Farsan kom ofta med bud från farfar till morsan. Vid ett tillfälle, i Tullinge, så kom farsan och sa något till morsan från farfar. ”Åh det skall väl han skita i den förbannade gubbtjuven”, svarade morsan. Det gick rakt in i mig. Vid senare tillfälle stod jag och kikade på när farfar gjorde brädor. Han hade den längsta vedbod jag någonsin sett. ”Vad gör du här?”, fräste farfar. Jag, som var 5 år då, svarade: Det ska väl du skita i förbannade gubbtjuv. Sedan pep jag iväg. På eftermiddagen kom farfar upp till farsan och morsan i den lilla stugan och berättade. Farfar och farsan garvade.

Då såg morsan ut så här fast i yngre upplaga. Avslöjad i vad hon sagt om farfar.

Ja, det hände mycket de där åren (50-talet) och jag minns flera saker som jag kommer att skriva om vid tillfälle.

*Att dreva en moppe är att byta kedjedreven som kedjan löper på. Sätter man ett mindre bak, så går moppen fortare. Fast då måste den vara stark, annars orkar den inte.

Det här inlägget postades i Minne. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Trajdagubben

 1. Ama de casa skriver:

  Vilken ”trevlig” farfar du verkar ha haft. Snyggt av dig att säga ifrån i så unga år 😉

  Jag körde moppe till jobbet i många år. Vi lämnade in den för trimning. Två gånger råkade jag ut för trafikkontroller på cykelbanan utanför polishögskolan (man kan tycka att poliser har bättre att göra än att kolla cyklar…). Båda gångerna vinkade dom bara förbi mig. Dom trodde nog inte att en gammal kärring på moppe körde olagligt 😉

 2. Ama de casa skriver:

  sv: Ja, just på bilden var det dagvatten. Senare blev det kvällsvatten och ytterligare lite senare nattvatten. Nu är det dagvatten igen 😀

 3. Lotta skriver:

  Roliga gamla minnen! Mera sånt!

 4. Ama de casa skriver:

  sv: Du får betänka att ”pyramiden” är 5000 år gammal. Dom har hunnit supa mycket sen dess 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s