Mäklarmorsan

Detta hände i Tullinge 1953. Jag är ganska säker på årtalet och hur jag kan vara det ska jag återkomma till vid ett senare tillfälle. Det hände mycket där de somrarna.

I Tullinge hade min farfar och farmor ett sommarställe. Annars bodde de på Frejgatan i stan. På detta sommarställe hade farsan fått bygga en liten sommarstuga på 24 kvadrat. Svartbygge. Där höll vi till på somrarna. Flera kåkar på tomten hade samma fasadbeklädnad,

nämligen som Hällestadsstapel på Skansen eller ”spåntuppen” som farsan kallade den. Hemgjorda spån, allt såg välskött och prydligt ut och det fanns alltid en doft av Cuprinol.

Farsan pendlade på sin trimmade Vickymoppe fram och tillbaka till Midsommarkransen. Moppen gjorde 70, men han var borta länge ändå varje dag. Morsan var alltså ensam med mig och min bror. Farfar och farmor knegade också.

Farfar och farmors hus hyrdes ut en stor del av sommaren, så det kom folk dit för att se sig omkring. Morsan fick agera som en sorts mäklare. Hon var alltid nervös när det skulle komma någon för att titta. Vid ett sådant tillfälle fick jag vara med. Bror min var ute och cyklade som vanligt. Det skulle komma en ”fin fröken” ifrån stan och titta. Om hon var lärarinna eller ”fröken” har jag aldrig fått klart för mig. Nåväl, fina fröken kom och gick runt och tittade i rabatterna, fåordig och granskande. När det förblev tyst blev min mor ännu mer nervös. En egenskap som hon behöll genom hela livet.

Så kom vi då in i farfars och farmors stuga. Fina fröken sa inte så mycket nu heller, man kunde skära tystnaden i tunna skivor. Till och med jag kände mig illa till mods. Jag var helt enkelt tvungen att lätta på stämningen och hjälpa morsan så jag fick fram en liten vers:

Amen
ta fram en
Skär av den
och begrav den

Fina fröken drog faktiskt på munnen och tittade på morsan…

som såg ut så här då fast i yngre upplaga. Ganska uppgiven.

Framåt kvällen kom farsan farande på sin moppe. Jag sprang ner och mötte. Det luktar speciellt om en varm moppe och det knäppte i hela moppen. Jag spottade på cylindern och det fräste. Vi garvade. Han hade lärt mig det tricket. Den muntra stämningen förbyttes när vi kom upp till morsan som ”läxade upp farsan” för att han alltid sa saker som pojkarna tar efter. Så berättade hon om dagen. Jag fick inget annat straff annat än att jag aldrig mer fick vara med på någon ”visning”.

Fina fröken såg vi aldrig skymten av.

När jag skriver detta, så är det fortfarande mörkt ute. Katterna har tonat ner sin kurragömmalek. Fåglarna har fortfarande flygförbud men snart börjar morgonrusningen och jag har fyllt på i restaurangen.

Detta inlägg publicerades i Minne och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Mäklarmorsan

 1. Lotta skriver:

  Saknar farmor…

 2. LiLo skriver:

  Vilken mysig berättelse! 🙂

  Tack för den, ett bra sätt att börja dagen på.

 3. Ama de casa skriver:

  Vilken poetisk ådra du hade redan som liten! 🙂

  Jag blev också lite nostalgisk. Hemma i Sollentuna luktade det också cuprinol. Allt som inte var cuprinolfärgat fick sig en släng av barkbrun (nästan i alla fall). När färgen barkbrun gick ur sortimentet så såg vi ingen annan utväg än att flytta till Spanien 😉

 4. Ama de casa skriver:

  sv: Bloggskolk innebär INTE att man får lämna kameran. En bloggare har ALLTID kameran med och samlar på sig inlägg. Bara så du vet… 😉

 5. Annelie Mathier skriver:

  Fin och lite rolig berättelse. Jag kommer ihåg din mamma väldigt väl! =)

 6. Ama de casa skriver:

  sv: Jodå. Stalkern var med in på Pirmark. Eller vad det heter. Jag smygtittade lite på honom från ett utmärkt läge bakom en pelare. Han såg ut att må lika illa som jag över att vara där inne. Det kan inte vara helt lätt att vara stalker i alla lägen…
  😉

 7. Ama de casa skriver:

  PS. Jag är sifferblind mer än ordblind. Det var nog därför jag fick ta hand om avstämningen mellan Fortums eldebiteringssystem och huvudboken 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s